Zaterdag 17 maart – zaterdag 24 maart
Lenteweek Chi Kung & introductie karakterstructuren
door: Cosima Scheuten
Deze week is interessant voor je, als je graag Chi Kung wilt trainen, en kennis wilt maken met een gestructureerde manier van kijken naar een mens, lichaam, houding, spierspanning en patronen. Als je geniet van wandelen, eindeloze bossen, heuvels en schone lucht. Er zijn vijf plekken voor niet-leerlingen. Er is plek voor maximaal 20 deelnemers, van alle volwassen leeftijden. Soms ligt er in maart nog sneeuw (het landschap is dan betoverend mooi), en soms is het al warm genoeg voor korte broeken en zie je overal het frisse, ontluikende lentegroen.

Zeer uitgebreide informatie op:
https://chikungamsterdam.com/chi-kung-retraite/lenteweek-duitsland-2018/

 .

Zondag 25 maart – vrijdag 30 maart
Savita-Intensief
o.l.v. Savita team

Een mooie manier om jezelf te helen.
Van dualiteit naar eenheid. Niets meer buitengesloten.
Geen afgescheidenheid, geen oordeel.
Savita geeft Licht om vanuit ontspanning thuis te komen.
Tijdens deze dagen loopt er een rode draad door de Eenvoud van het Samen-Zijn.
Een avontuurlijke reis.
Spreken vanuit het hart, waarheid, spel, dans, klank, tekenen, stilte, beweging,
een ont-moeting met je-Zelf.
Van relatie met de ander, naar de relatie met je Zelf, Zelfrealisatie.
Na de meditatie beginnen we de dag gezamenlijk met (huishoudelijke) klusjes.
Na de koffie een Samenzijn, in de middag en ook ’s avonds een Samen-zijn.
1x per dag, een dagdeel vrij.
Savita Intensief: € 245, alles inbegrepen
Een cadeau voor je Zelf.

.

Zondag 1 tot zaterdag 7 april 2018
Bijbelstudieweek – over de eerste zeven verhalen uit Genesis
met: Johan Oldenkamp

De Bijbel is ongetwijfeld het meest verspreide boek ter wereld. Maar wie blind gelooft in de verhalen uit dit boek mist volkomen de boot. De belangrijkste verhalen uit dit zeer bijzondere boek zijn namelijk geschreven door ingewijden in de Geheime Leer. In ogenschijnlijk historische vertellingen hebben zij deze Leer verstopt via een speciaal geheimschrift. Alleen wie ingewijd was begreep deze geheimtaal, en kon zo de werkelijke betekenis van deze verhalen tot zich nemen.

De eerste inwijdingsschool ontstond in de zesde eeuw voor onze jaartelling in de stad Babylon. Dit kunnen we de Mesopotamische School noemen. Ook enkele bannelingen uit Samaria werden destijds ingewijd in deze Mysterieschool. En toen zij in het jaar 538 voor onze huidige jaartelling terug mochten keren naar hun thuisland namen zij deze verhalen in hun eigen taal mee. Het gaat hier in ieder geval over de eerste elf hoofdstukken van het Bijbelboek Genesis. Daarna is de kennis van deze geheimtaal langzaam maar zeker verwaterd. Hierdoor zijn er nog veel meer verhalen in een vergelijkbare stijl geschreven, maar dan door niet  ingewijden in de Geheime Leer.

In het eerste jaar van onze jaartelling ontstond er rondom het Meer van Galilea opnieuw een inwijdingsschool, die we de Galileese School kunnen noemen. Ook nu weer werden er allerlei verhalen in een vergelijkbare geheimtaal geschreven, met de meest belangrijke delen ervan in de vorm van gelijkenissen. Daarna is ook deze keer de kennis van deze geheimtaal langzaam maar zeker weer verwaterd.

Bijna twee millennia later is het allround onderzoeker Johan Oldenkamp gelukt om de Bijbelse geheimtaal te kraken. Deze taal legt hij woord voor woord uit tijdens de Bijbelstudieweek, wat daardoor tevens een Inwijdingsweek is. Tijdens de eerste Bijbelstudieweek van april 2018 wordt de geheime betekenis uit de eerste elf hoofdstukken van Genesis volledig onthuld. Iedere deelnemer ontvangt tevens een exemplaar van zijn boek ‘Genesis ontcijferd’, met daarin dezelfde onthullingen. Kijk voor meer informatie op:

http://www.pateo.nl/HTML/NL/Agenda/Bijbelstudieweek01.htm.

.
Dinsdag 3 april tot vrijdag 6 april
intuïtieve yoga en wandelen
met: Claire Piters
Claire Piters geeft sinds 1996 Intuïtieve Hatha Yoga in haar praktijk voor Yoga en Helende Massage in Zuid-Limburg.
Op eenvoudige, prettige en speelse wijze maak je een diep contact met je binnenwereld, en onderhoud je tevens steeds je eigen dragende basis.Een impressie van de 4-daagse yogatraining:
Je voeten ontdekken de aarde, je longen openen zich met vreugde om zich helemaal te vullen, allerlei gewrichtjes doen niets liever dan bewegen … Zo gaan we op reis door ons lichaam.
Op diverse manieren doen we dit, altijd heel eenvoudig en toegankelijk, neuriënd, wiegend, stappend, ook rekkend en strekkend … en steeds dicht bij de natuur, zo mogelijk vindt een klein deel van de ochtend buiten plaats.
We gaan zeker ook naar de stilte en naar het zachte waarnemen, en zo vooral naar het ontdekken van dat wat er in ons al geopend en wetend is … Deze gebieden zullen we ontsluieren, zodat ze vrijer worden en kunnen groeien. Het is onze kern waar we naar toe gaan.
Af en toe werken we met aanraking en zelfmassage, we voelen op ons eigen lichaam onze handen, we wrijven bijvoorbeeld cirkelend onze buik, en de huid van het hele lichaam gaat zich door deze aanraking openen, zodat we veel ruimer kunnen ademen. Geniet tenslotte van de klank en klankschalenYoga 4 ochtenden van 10.00 tot 12.30 uur. Gezamenlijk wandelen (deels in stilte) op 3 of 4 middagen.
Kosten 332 € voor de cursus, incl. 4 nachten verblijf met vol pension (vegetarisch).
Start: dinsdag 3 april om 10 uur (Paasmaandag aankomen), tot vrijdag om 17.30 uur.
Extra nacht incl. maaltijden: 42 euro.
10 euro korting tot 1 februari 2018.
Meer info: www.clairepiters.nl
.
Donderdag 12 april – zondag 15 april
Flex’n & Actieve
Carla Groen en Ineke Latour
Meer info: info@carlagroen.nl
.
Woensdag 18 – zondag 22 april
Dzogchen – retraite
met: Jan Geurtz
Uitgebreide info op: www.jangeurtz.nl
.
Maandag 23 – vrijdag 27 april
 Samma Meijer
 .
Maandag 23 – zondag 29 april
Basisopleiding familieopstellingen
met: Yvonne Weeber

Tijdens deze opleiding leer je de basisprincipes van familieopstellingen en systemisch werken en ben je in staat deze principes in je eigen werk toe te passen. Als je van plan bent om te gaan werken als zelfstandig facilitator dan is deze basisopleiding daarop een voorbereiding. Gedurende deze week krijg je alle ruimte om eigen vragen in te brengen en te werken aan je eigen proces. Deze leeropstellingen dienen als studiemateriaal tijdens de analysegesprekken na elke opstelling. Daarnaast zijn er theorieblokken aan de hand van een aantal thema’s. De opleiding wordt gegeven in centrum Savita in Sauerland. Kosten € 730,- (inclusief verblijf, maaltijden, workshops en cursusmateriaal, exclusief twee studieboeken en de terugkomdagen).

Wat kun je van deze opleiding verwachten?

Als deelnemer breng je een aantal vragen in waarmee we in een leeropstelling aan de slag gaan. Daardoor verhelder je een aantal van je eigen familie-verstrikkingen en kun je werken aan het oplossen daarvan. Om anderen als facilitator te kunnen helpen, moet je het opstellingenwerk aan den lijve hebben ervaren.

Tijdens de theorieblokken krijg je inzicht in de dynamiek van families en hoe deze op persoonlijk niveau doorwerken. Aan de orde komen:
het persoonlijk geweten
het familiegeweten
systemisch denken en waarnemen
intuitief waarnemen
verstrikkingen: uitgestoten familieleden, de vergeten doden, dwingende familiepatronen, verstoring van de dynamiek van geven en nemen, verstoring van de natuurlijk hiërarchie, abortus, slachtoffer/dader
de kunst van het representeren
de grondhouding van de facilitator
innerlijke bewegingen
verlossende uitspraken

Meer informatie en inschrijven:
Website: http://thematravel.eu/basisopleidingfamilieopstellingenapril-2018/
Telefoon: 0345-523486

.

Wandelweek
Vrijdag 27 april – vrijdag 4 mei
Meestal onder begeleiding van een Savita-bewoner
.
Soms een lange dagwandeling,
soms een korte verkennende tocht,
meestal een wandeling van ongeveer 2 uur.

Onze Savita-wandelweken
Zaterdag 24 februari – zaterdag 3 maart
Vrijdag 27 april – vrijdag 4 mei
Zondag 24 juni – zondag 1 juli
Vrijdag 6 juli – vrijdag 13 juli
Vrijdag 31 augustus – vrijdag 7 september
Zondag 28 oktober – zondag 4 november

.

Vrijdag 27 april – zondag 6 mei
Wandel- en detox 10-daagse
met: Silaska Paalman

In deze 10-daagse ligt onze focus op mindfullness omgaan met de relatie tussen onszelf en de voeding. We gaan heel bewust ervaren wat voeding met ons doet op lichamelijk en geestelijk niveau, voor velen een hele openbaring. We gaan opnieuw leren eten met aandacht in rust en stilte. Op zo’n manier eten geeft ons heel vaak diep ingeslepen patronen of oude tradities uit de familie waarom we eten, zoals we eten.
In deze week ligt het accent op onthaasten en vakantie vieren voor lichaam ziel en geest. Het is een soul soothing retreat en echt een treat en cadeautje voor jezelf.

Er zal diep ingegaan worden op vele verschillende voedingsaspecten en individuele voedingsadviezen. We gaan magnifieke wandelingen maken in het schitterende Sauerland, met prachtige uitzichten waar we diepe inzichten kunnen gaan opdoen.
We mediteren tijdens healing walks c.q. medicine walks.
We gaan masseren, een zieletekening maken, creatief bezig zijn, mantras zingen, dansen, naar een sauna/ welnesscentrum gaan of waar er maar behoefte aan is.
Of gewoon lekker niks doen, het is jouw week en jouw mindfull schoonmaakproces. Er is veel ruimte voor individuele inbreng. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in.

Je kan kiezen uit verschillende dingen.
1) Zur-base detox, dat is mild reinigen met een dieet van basische voedingsmiddelen
2) Vasten waarbij je kan kiezen uit groentesappen, rijst of thee. Alles is uiteraard biologisch!

We verblijven in een 1 persoonskamer met eigen badkamer en een fantastisch uitzicht op de glooiende heuvels van Sauerland. Het centrum ligt in de bossen waar rust en stilte heerst. De lucht is er zuiver (Niedersfeld is erkend als luchtkuuroord).
Investering : voor 10 dagen slechts 895 euro, waarvan er 700 euro gedeclareerd kan worden bij de zorgverzekering.

Meer info: www.kolibrievasten.nl

.

Retraiteweek 29 april – 5 mei 2018:
Massage Meets Movement
uit je hoofd, in je lichaam
o.l.v. Ed Bodewes en Marianne Bakker

Op een speelse, verrassende manier jezelf en de ander ontmoeten.
Ontspannen van ‘fysieke’, stress-gerelateerde klachten, bijvoorbeeld aan nek, schouders of onderrug
Gegeven door: Marianne Bakker, Dru yoga en meditatie docent uit Zwolle en
Ed Bodewes, therapeut en docent Rebalancing® en Trager® Approach lichaamswerk, ontspanningsmassage en focussen uit Groningen.

Gun je jezelf zomaar, te midden van prachtige natuur en gezonde lucht, een heerlijke week?
Voel de groeikracht van de lente in je eigen lichaam.
Vindt rust en stilte in jezelf en doorbreek oude patronen.
We bieden een programma waarin ontspanning van lichaam en geest centraal staan. Op lichte wijze wordt aandacht besteed aan het voorkomen en verminderen van fysieke, stress-gerelateerde klachten. De ingrediënten zijn o.a. wandelen, adem- en ontspanningsoefeningen, massage geven en ontvangen met technieken uit Rebalancing, aarden, vrijer bewegen en mediteren vanuit Dru yoga en de Trager Approach.
De ontmoeting tussen Trager en Rebalancing lichaamswerk en Dru yoga wordt gekenmerkt door subtiliteit. Waar Dru yoga met zachte kracht en vloeibaarheid lichaam en bewustzijn wakker maakt, openen Rebalancing en Trager de weg naar vriendschap met jezelf en vanzelfsprekendheid in aanraking en beweging. We nemen jullie graag mee in deze ervaring!
Deze week staat o.a. het gebied van de diepe psoas (‘zo-as’) spieren centraal. Deze spieren raken uitgeput, bijvoorbeeld door stress en veel zitten in een onnatuurlijke houding (denk aan laptop en mobiel gebruik). Dit brengt spanning mee in onder meer onderrug, nek en schouders, gebieden die door onze westerse levenswijze sterk belast worden. In de retraite besteden we ruim aandacht aan het ontspannen van deze gebieden en de psoas.

Programma van zondag 18:00 uur (diner) – zaterdag 14:00 (na de lunch)
Meer info en reacties van eerdere deelnemers
www.bodymindrebalancing.info/massage-meets-movement
Ed: +316-18347644; info@rebalancing-lichaamswerk.nl.
Marianne: +316-44161797; namastedruyoga@gmail.com
Inschrijving via https://www.bodymindrebalancing.info/schrijf-je-in
Bijdrage: €545 (€565 bij betaling na 1/3/18) all in.

.

Dinsdag 1 – Vrijdag 4 mei
Intuïtieve yoga en wandelen
met: Claire Pieters

Claire Piters geeft sinds 1996 Intuïtieve Hatha Yoga in haar praktijk voor Yoga en Helende Massage in zuid-Limburg.
Op eenvoudige, prettige en speelse wijze maak je een diep contact met je binnenwereld, en onderhoud je tevens steeds je eigen dragende basis.
Opnieuw vinden de dagen bij Savita plaats, steeds heel fijne leuke dagen samen – heerlijk wandelen – avondprogramma met ieders inbreng – unieke heel toegankelijke én diepe yoga!

Een impressie van de 4-daagse yogatraining
Je voeten ontdekken de aarde, je longen openen zich met vreugde om zich helemaal te vullen, allerlei gewrichtjes doen niets liever dan bewegen … Zo gaan we op reis door ons lichaam.
Op diverse manieren doen we dit, altijd heel eenvoudig en toegankelijk, neuriënd, wiegend, stappend, ook rekkend en strekkend … en steeds dicht bij de natuur, zo mogelijk vindt een klein deel van de ochtend buiten plaats.
We gaan zeker ook naar de stilte en naar het zachte waarnemen, en zo vooral naar het ontdekken van dat wat er in ons al geopend en wetend is … Deze gebieden zullen we ontsluieren, zodat ze vrijer worden en kunnen groeien. Het is onze kern waar we naar toe gaan.
Af en toe werken we met aanraking en zelfmassage, we voelen op ons eigen lichaam onze handen, we wrijven bijvoorbeeld cirkelend onze buik, en de huid van het hele lichaam gaat zich door deze aanraking openen, zodat we veel ruimer kunnen ademen. Geniet tenslotte van de klank en klankschalen, ze ondersteunen ontspanning, integratie en heling.

Yoga: 4 ochtenden van 10.00 tot 12.30 uur. Gezamenlijk wandelen (deels in stilte) op 3 of 4 middagen.
Kosten 332 € voor de cursus, incl. 4 nachten verblijf met vol pension (vegetarisch).
Start op dinsdag 1 mei om 10 uur (maandag aankomen), tot vrijdag om 17.30 uur.
Extra nacht incl. maaltijden: 42 euro.
10 euro korting tot 5 maart
Meer info: www.clairepiters.nl

.

Vrijdag 4 mei – woensdag 9 mei
Savita-Tuinweek
o.l.v. Annique lelie

Van 4 tot en met 9 mei gaan we gezamenlijk in de tuin aan de slag. Twee klussen die we vorig jaar voortvarend in gang hebben gezet, kunnen verder gevoerd worden. De vijver kan verder uitgegraven worden en we kunnen nog een stuk schoonmaken van bramen en beplanten met leuke tuinplanten. Neem vooral gemakkelijke en sterke tuinplanten uit je eigen tuin mee, zoals tuingeraniums, vrouwenmantel, puntwederik, asters, herfstanemonen e.d. Ook mooi bloeiende struiken zijn welkom, zoals hortensia’s, sneeuwbal of forsythia.

Voor het gras moet een nieuwe maaier uitgezocht worden, wat ik liefst doe met wat ervaren mensen erbij. We willen ook een begin maken met de trap vanaf het terras. Dit gaan we waarschijnlijk doen met opsluitbanden als aantrede. Verder is er van alles te zaaien in de moestuin en zullen de eerste bloemen zich aandienen voor op de vaas. De kas staat vol bladgroenten die geoogst kunnen worden. Kortom, voor ieder wat wils.

Ik zelf zal iedere morgen tot een uur of 3 aanwezig zijn om te ondersteunen.
Hartelijke groet, Annique

.

Woensdag  9 – zondag 13 mei
De vier natuurelementen in de mandala
o.l.v. Gambheera van der Post

In deze 4 daagse workshop staan de vier elementen aarde, water, lucht en vuur centraal.
Ether, het vijfde element is de onzichtbare kracht van waaruit de vier elementen vorm krijgen.
In de meditaties en visualisaties maken we hiermee contact.

Dag 1: Aarde – moeder aarde – Gaya
We ervaren o.a.het aardse element in een wandeling door de prachtige bossen van Savita.
We doen aardingsoefeningen en staan stil bij waar we ons mee voeden.
De mandala krijgt vorm vanuit de verbinding met het aardse.
Dag 2: Water – het oer element waaruit alles geschapen wordt
Een bezoek aan de sauna/zwembad om de reinigende kracht van het water te ervaren.
Of als het erg mooi weer is, zwemmen in de natuur.
In de mandala wordt o.a. de stromende kracht uitgebeeld.
Dag 3: Lucht – de eerste levensbehoefte
Lucht wordt geassocieerd met het Goddelijke, de wind en zijn Goddelijke boodschappers.
In een meditatie buiten verbinden we ons met klanken, geuren, wolken, beweging door de wind.
Met ook een klankschaalmeditatie.
Dag 4: Vuur – schepping en verwoesting
Vuur is verbonden met passie, actie en wilskracht.
Het is de belichaming van het goddelijk licht, de heilige vonk.
De avond ervoor is er een kampvuur.
De vuurmandala staat in het teken van de zon

Dit programma is een opzet, maar ieder is vrij om gehoor te geven aan eigen creatieve ideeën.Ook is er veel ruimte in de dag om zelf in te vullen.
Verblijf : € 160,- vol pension
Cursus: € 260,-
Bij aanmelding (en betaling) voor 4 april: 10 % vroegboekkorting = € 236,-
Totale Kosten: € 420,- Bij vroegboekkorting €396,-

Voor meer informatie over de workshop + praktische informatie: https://heel-zijn.nl

.

Donderdag 10 mei – zondag 13 mei (Hemelvaartsdag)
Massage-wandelweekend – Masseren vanuit het hart
door: José van de Wouw
Wandelen in de prachtige omgeving van Savita en mindful masseren: genieten van je lijf en de natuur! Een fantastische manier om te ontspannen en los te komen van de hectiek van het dagelijks leven.
De focus van dit weekend, zowel bij de wandelingen als bij de massagelessen, is contact met jezelf en de ander, aandacht en aanwezig zijn. Je leert een volledige ontspanningsmassage te geven met technieken uit diverse massagestromingen, m.n. de Integratieve Massage. Deze massagevorm bestaat uit een combinatie van Intuïtieve, dynamische en polariteitsmassage. Elke les en wandeling begint met mindfulness oefeningen. Als je op zoek bent naar ontspanning en dieper contact met jezelf binnen de bedding van een fijne groep gelijkgestemden, dan is deze week een uitgelezen kans!

Het weekend wordt begeleid door massagetherapeute José van de Wouw: “ik vind het heerlijk om mensen (aan) te raken en ze kennis te laten maken met de taal van het lichaam. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk respectvolle aanraking is om je veilig te kunnen voelen en je over te kunnen geven aan (de handen van) een ander”.

Mijn cursussen geef ik in een prettige, gemoedelijke sfeer, waarin niets hoeft en ieders grenzen worden gerespecteerd. De deelnemers voelen zich vaak wonderbaarlijk snel vertrouwd.

Aanmelding en informatie: www.balans-massage.nl

.

Savita-Lenteweek
Zondag 13 – zondag 20 mei
met: diverse worshopgevers
Weer een Savita-week met iedere dag een groot aanbod van leuke en inspirerende workshops rondom dans, beweging, creatieve handenarbeid, ontdekking van jezelf, zingen, …
Dat alles aan de normale prijs van € 42 all in.

.

Maandag 21 mei – zondag 27 mei
Biodanza Vakantieweek
met: Nathalia Liem

Een dansvakantie met verdieping, plezier, ontspanning en contact. We dansen met datgene wat al in de kiem aanwezig is, onze liefde, vitaliteit, kracht, passie, dromen, archetypes etc…
In de Vivencia brengen we deze rijke innerlijke bronnen tot leven.

Programma
Aankomst op maandag 21 mei vanaf 14:00. Vertrek op 27 mei na de lunch.
We dansen binnen in een mooie zaal en indien het weer het toelaat dansen we buiten op een prachtige plek in de natuur.

Savita verzorgt ons iedere dag met 3 smakelijke, biologische en vegetarische maaltijden. Centrum Savita wordt gerund door vrijwilligers, daarom is onze hulp met op-/afruimen en afwas nodig.

Accommodatie
Er zijn ruime 1 of 2 persoonskamers met douche, toilet, wastafel en balkon.

Voor meer info: www.biodanzametnathalia.nl en www.savita.nl
Aanmelden: savitabiodanza2018@ziggo.nl

De Biodanza docente is Nathalia Liem.
Met veel plezier en liefde heeft zij in juni 2017 een Biodanza vakantie in Centrum Savita gegeven. Zij wordt deze vakantie ondersteund en geassisteerd door haar partner Ron Jansen.

Net als vorig jaar is er gelegenheid om als deelnemer iets aan te bieden wat bij kan
dragen tot het groepsproces. Ron Jansen en Elisabeth van Dieten zullen ieder geval
energetische behandelingen aanbieden tegen een kleine vergoeding .
Elke ochtend kan je deelnemen aan de meditatie van Savita (aanrader)
Let op minimaal 6 maanden Biodanza ervaring vereist. Neem bij twijfel contact op.
We horen je graag : +31 6 52 41 87 64 / +31 6 44 03 67 70

Prijzen:
€ 420,- op basis van 1 p.k – p.p.
€ 402,- op basis van 2 p.k – p.p.
inclusief 3 vegetarische maaltijden, koffie/thee, toeristenbelasting

.

Maandag 28 mei – zondag 3 juni
Bewust zijn
door: Rob Weteling
Meer info: www.zijnproeverij.nl

.

Donderdag 31 mei – zondag 3 juni
Reis ‘Kruiden en wandelen in Sauerland’
o.l.v. Carolien Hendrix, i.s.m. Margriet Dings en Linda Rigterink

Voor wie?
De vakantie is bedoeld voor iedereen die een kruidenopleiding volgt of gevolgd heeft. Het is een 4-daagse minivakantie waar we genieten van de natuur, landschap en elkaars gezelschap. Uiteraard gaan we actief planten in de natuur bekijken en leren van elkaar over de toepassingen van kruiden.

Programma door de deelnemers
Het programma komt tot stand door actieve inbreng van alle deelnemers. De bedoeling is dat elke deelnemer één activiteit van de reis verzorgt, d.w.z. één ochtend-, middag- of avondactiviteit die met kruiden te maken heeft. Dit kan iets zijn buiten in de natuur (bijvoorbeeld wandelen en planten bekijken), of iets creatiefs met kruiden (koken, tekenen, iets anders) of het toepassen van kruiden voor je lichaam (voeding, gezondheid, wellness). Bij Savita hebben we een groepsruimte ter beschikking om gezamenlijke activiteiten met kruiden te doen.

Plaats:
Savita, In der Burbecke 15, 59955 D-Winterberg-Niedersfeld, zie www.savita.nl

Kosten:
Eur 150,- incl. maaltijden (vegetarisch) en een kamer met douche/wc (prijs onder voorbehoud). O.b.v. eigen vervoer

Organisatie en contact:
Carolien Hendrix i.s.m. Margriet Dings en Linda Rigterink, (voormalig) cursisten Vakopleiding Kruidenrijk. Neem contact op voor meer info, programma en inschrijfformulier via: carolienhendrix@ziggo.nl of 06-100 738 69.

.

Zaterdag 2 – vrijdag 8 juni
Schilderend op verhaal komen
met: Gerard  Rietbergen en Sarah Goudsmit
We gaan deze week aan de slag om met veel ruimte, speelsheid, vanuit verschillende gezichtspunten naar een vraag of thema van je leven te kijken. Hoe ziet het eruit vanuit verlangen, de ander, de ziel, vanuit de verte, dichtbij? Welke kleuren passen erbij, is het zacht of hard. Welke vormen komen in je op: rond, scherp, grillig, open, gesloten? Via verschillende werkvormen en materialen, schetsend, schilderend, schrijvend, wandelend en luisterend naar verhalen komen we tot nieuw perspectief……!

Kosten
€ 575, 6 nachten, incl. ontbijt, lunch en diner (vegetarische maaltijden), koffie, thee en toeristenbelasting.
Exclusief doeken, vervoer en drankjes aan de bar.
Neem je iemand mee dan krijgen jullie beiden een korting van € 25,00
Aantal deelnemers: minimaal 10, maximaal 16 deelnemers

Aanmelden en/of informatie vragen
Sarah Goudsmit, Levenscoach & verhalenverteller, www.sarahgoudsmit.nl
Gerard W. Rietbergen, Beeldend kunstenaar & docent, www.gerardrietbergen.nl
Aanmelden: gwrietbergen@gmail.com of ( +31 ) 06 47 350 698,

Sarah
is van oorsprong vrijeschoollerares en werkt sinds 2000 als levenscoach. Ze heeft een passie voor verhalen (zowel uit boeken als uit het dagelijks bestaan) en voor schilderen. Uit de verhalen haalt ze thema’s die licht kunnen werpen en bemoedigen op het levenspad. In 2010 ontmoette Sarah Gerard en is bij hem gaan schilderen. Een inspirerende samenwerking in het geven van cursussen heeft zich de laatste 7 jaren ontwikkeld.

Gerard
is geschoold door Haagse en Rotterdamse Kunstacademies. Enkele jaren Vrije Hoge-school in Driebergen. Gaf gastcolleges op VPA Helicon. Exposeert zelf en geeft al 30 jaar korte en langere schets- en schildercursussen/workshops in binnen-en buitenland. Voor particulieren en bedrijven. Geïnspireerd door de verbeeldende gedachte dat we onze verhalen leven én ons rijke innerlijk blijvend vernieuwen.
Door écht kijkend te doen én niet te doen…Gelijktijdig.

.

Zondag 3 tot zaterdag 9 juni 2018
Zelfkennisweek – over Astrologie, Numerologie en het Enneagram
met: Johan Oldenkamp
Via zeven complementaire zelfkennismethoden krijg je in slechts één week (van zondag tot zaterdag) een unieke mogelijkheid om jezelf nog beter te doorgronden. Iedere ochtend en avond worden de levensenergieën van iedere deelnemer individueel belicht vanuit één van deze zelfkennismethoden. Iedere middag is eigen tijd, waardoor deze cursusweek tevens een halve vakantieweek is. De cursusleider is psycholoog Dr. Johan Oldenkamp, die in elk van de toegepaste zelfkennismethoden een toonaangevende deskundige is. Hierover en over aanverwante zaken heeft hij inmiddels meer dan veertig boeken geschreven. Kijk voor meer informatie over de unieke zelfkennisweek op http://levensenergie.be/ (waarbij ‘be’ staat voor: bewust beleven).

.

Vrijdag 6 juni – zondag 10 juni
Petra Pitzer
Duits sprekende groep

.

Zondag 10  – zaterdag 16 juni
Blijvend fit & energiek
door: Klaas de Boer

.

Zondag 24 – donderdag 28 juni
Intuïtieve yoga en wandelen
door: Claire Piters
Meer info: www.clairepiters.nl

.

Wandelweek
Zondag 24 juni – zondag 1 juli
Meestal onder begeleiding van een Savita-bewoner.
Soms een lange dagwandeling,
soms een korte verkennende tocht,
meestal een wandeling van ongeveer 2 uur.

Onze Savita-wandelweken voor dit jaar
Zaterdag 24 februari – zaterdag 3 maart
Vrijdag 27 april – vrijdag 4 mei
Zondag 24 juni – zondag 1 juli
Vrijdag 6 juli – vrijdag 13 juli
Vrijdag 31 augustus – vrijdag 7 september
Zondag 28 oktober – zondag 4 november

.

Donderdag 28 juni 15.00 u. – zondag 1 juli 14.00 u.
Dru yoga …. een beleving in beweging
met: Marianne Bakker en Ed Bodewes
Een lang weekend genieten van Dru yoga, een eeuwenoude Indiase yogatraditie, die je plezier, ontspanning geeft en je de stilte in jezelf weer laat ontmoeten. Kenmerkend voor Dru yoga zijn de vloeiende bewegingsreeksen, E.B.R.’s genaamd, een afkorting van Energy Block Releases, die je fysieke maar ook emotionele en mentale blokkades helpen oplossen.
Onderrugklachten en stijfheid in nek en schouders kunnen daardoor verminderen.
Maar ook ademtechnieken en traditionele yogahoudingen zijn onderdeel van de lessen.

Tevens is er in dit weekend een dagdeel massage vanuit Rebalancing technieken, gegeven door Ed Bodewes. Er is ook een mogelijkheid om bij hem een individuele sessie te boeken.
Daarnaast is er ruimte voor wandelingen in de prachtige omgeving van Savita of heerlijk verblijven in de directe omgeving van het huis.
Deze yoga is geschikt voor jong en oud, yoga ervaring is niet noodzakelijk.
Kosten voor dit weekend zijn € 250 ( incl. maaltijden, verblijf en workshops.)
De individuele sessies moeten apart betaald worden.

Aanmelden via namastedruyoga@gmail.com
info Ed Bodewes: bodymindrebalancing.info
info Marianne: namastedruyogameditatie.nl

.

Zondagavond 1 juli – zaterdagochtend 7 juli
Wijsheid van de richi’s: retraiteweek
o.l.v. Diederik Samplonius en Tonke Kuijt

Een zesdaagse met mantrazang, meditatie, Vedanta onderricht, Tai Chi en Qigong.
We gaan kijken waar ons leven soepel loopt en waar ’t niet soepel loopt.
En… wat we kunnen doen om dat simpel te verbeteren.
Kosten voor de retraite week zijn 570,- euro. Dit bedrag is inclusief 6 nachten verblijf en maaltijden op Savita, begeleiding van 2 gekwalificeerde teachers en studiemateriaal.
Aantal deelnemers: maximaal 12
Inschrijving geldt vanaf de binnenkomst van de aanbetaling ad €100,- en na ontvangst van het inschrijfformulier, dat je vanaf de site zingeninovergave.nl kunt versturen.
De aanbetaling ad € 100,- euro kan gestort worden op bankrekening NL84INGB0002601018. t.n.v A.Kuijt te Mijdrecht o.v.v. aanbetaling Savita retraite. Het restbedrag ad € 470,- euro wordt contant betaald bij aanvang van de retraite. Er is een pinautomaat. De afrekening van de verblijf-en maaltijden kosten van de deelnemers wordt door de retraiteleiding met Savita gedaan.
Meer info: www.zingeninovergave.nl

.

Zondagavond 1 juli t/m zaterdagochtend 7 juli
Qi Gong vakantieweek ‘Open je hart’
door: Ingrid van Breemen

Het wordt een week van meditatief bewegen, ontspannen, genieten, dansen en zingen, maar ook van verdieping en verstilling. Juist die uitersten zorgen voor de innerlijke balans en inspiratie.

Open je hart!
De zomer is het seizoen van de uitbundigheid, alles staat in volle bloei. In de zomer is het element Vuur actief en het hart is verbonden aan dit element. Vreugde, blijdschap en liefde zijn kwaliteiten die verbonden zijn met het hart. En voor vreugde en plezier is er alle ruimte bij Savita! We worden in Savita omringd door bos, bergen en beekjes en we kunnen de energie van de natuur volop in ons opnemen tijdens de Qi Gong oefeningen, maar ook in de meditatieve wandelingen die we gaan maken. En waar kun je beter je hart openen dan in de vrije natuur?

Qi Gong is er op gericht om lichaam en geest in balans te brengen en om je levenskracht, je qi (ook wel gespeld als chi) te laten stromen zodat je je vitaler en gezonder gaat voelen. Hierbij is voor Ingrid de Innerlijke glimlach essentieel. Dat is een basis principe uit de Taoïstische filosofie, van waaruit je  met zachtheid en respect naar jezelf kijkt, zonder oordeel. Alle  Qi Gong oefeningen worden vanuit dit principe gedaan. Zo ontstaat er ruimte om te bewegen, te veranderen, te groeien én, te genieten van alles wat er is.

De Vijf elementen en de Helende Klanken
Ik laat me in het programma leiden door wat de groep op dat moment nodig heeft. Maar we zullen in ieder geval werken met de energie van de Vijf elementen en de Helende Klanken. De vijf elementen zijn de vijf oerprincipes die aan de basis van de hele natuur liggen. We richten  ons,  met verschillende oefeningen en meditaties op het betreffende element, het daaraan gekoppelde orgaan, seizoen, de kleur, de kwaliteiten en nog veel meer. Je maakt dus op meerdere manieren contact met de energie van dat element.

Verder zul je een aantal mooie en tegelijkertijd heel toegankelijke Qi Gong vormen leren, zoals ‘de Harmonie’  en ‘Het reinigen naar de Vijf Heilige richtingen’ die ook werken met de energie van de vijf elementen en de seizoenen. Om een indruk te krijgen kun je op mijn YouTube kanaal een aantal van deze vormen bekijken:  https://www.youtube.com/user/innerlijkeglimlach/videos
Naast de Qi Gong sessies zullen we één of meerdere (meditatieve) wandelingen in de omgeving maken en is er genoeg ruimte voor vrije tijd. Het is ook altijd heerlijk om een keer in je eentje er op uit te trekken, of gewoon lekker een boekje te lezen in de tuin. En natuurlijk staat ook een kampvuur weer op het programma. Dus als je een muziekinstrument mee kunt nemen…………….graag!

Verblijfkosten Savita,  6 nachten vol pension: € 252,–
Cursuskosten:   € 285,–  incl. lesmateriaal
Vroegboekkorting van 10% op de cursuskosten bij aanmelding en betaling vóór 1 mei
Kijk voor meer informatie op: http://innerlijkeglimlach.nl/qi%20gong%20vakantieweek%20bij%20savita%20in%20niedersfeld.html

.

Donderdag 5 juli (13.30)- maandag 9 juli (14.00)
Teken je gesprek
Adinda de Vreede en Anke
meer info: tekenjegesprek@outlook.com

.

Wandelweek
Vrijdag 6 juli – Vrijdag 13 juli
Meestal onder begeleiding van een Savita-bewoner.
Soms een lange dagwandeling,
soms een korte verkennende tocht,
meestal een wandeling van ongeveer 2 uur.

Onze Savita-wandelweken
Zaterdag 24 februari – zaterdag 3 maart
Vrijdag 27 april – vrijdag 4 mei
Zondag 24 juni – zondag 1 juli
Vrijdag 6 juli – vrijdag 13 juli
Vrijdag 31 augustus – vrijdag 7 september
Zondag 28 oktober – zondag 4 november

.

 

Vrijdag 6 juli – vrijdag 13 juli
Wandel- en Atelier Carlier-week
door: Atelier Carlier
Atelier Carlier, bestaat uit : de zussen Anna en Simone, en broer Paulus.Paulus en Simone waren al eerder op Savita. Met creatieve workshops en transparantkunst.
Van 6 t/m 13 juli komen ze naar Savita. En werken elke dag een dagdeel op het Savita atelier. Iedereen kan meedoen.
Kosten per dagdeel 25,00 euro. Inclusief beperkt) materiaal.
Voor de hele workshop (7 dagdelen): 150.00 euro.
Minimaal 2 weken van te voren inschrijven.
Info +inschrijvingen: www.ateliercarlier.nl

Keuze uit de volgende technieken:

Schilderen en tekenen naar de natuur met Anna Carlier.
Anna neemt je mee, leert je kijken, en verbeelden. (tekenen is zien)
Voor liefhebbers van de natuur. En met de natuur als inspiratie bron.
Ook voor beginners en mensen die vinden dat ze niet kunnen tekenen.

Transparantkunst en batikken met Paulus Carlier
Samen natuurlijk materiaal zoeken in de natuur. Blaadjes, bloemetjes, grasjes e.d.
En in het Atelier dit materiaal met wol en lijm verwerken tot een transparant vlies.
Na het drogen geeft dit vlies verrassende toepassings mogelijkheden.Bijvoorbeeld voor het raam als transparante glasdecoratie.
Of het kunstzinnige versiering van verlichting objecten.
Ook werken we met gekleurd papier, op glas of perspex (schilderen met licht).
En met de eeuwenoude techniek batikken (gesmolten was, of meelpap).
Sjabloneren, zeefdrukken op textiel met Simone

Simone neemt je mee in een wereld van kleurrijk bedrukte stof en kleding.
En leert je met eenvoudige middelen en oeroude druktechnieken textiel te versieren.
Eerst wordt er zelf een ontwerp gemaakt ( geïnspireerd door organische vormen) .
Van dit ontwerp word een sjabloon of stempel gemaakt.
Om vervolgens hiermee katoenen stof , gordijnen, of eigen kleding te bedrukken.
Na het fixeren met een strijkbout is de stof wasbaar.
Simone neemt transparant katoenen stof (z.g. kaasdoek 160 cm breed) mee.

Wandelen
In deze week kan je zowel fysiek actief buiten wandelen en de prachtige natuur in je opnemen (inademen), combineren met cre-actief zijn in het Atelier Carlier (uitademen). En de opgedane indrukken verwerken in een schildering /tekening of een werkstuk in andere meer ambachtelijk technieken.

.

Zaterdag 7 juli – vrijdag 13 juli
Hartproblemen in een ander perspectief:
kijken met de ogen van je hart
o.l.v. Stefan Schoenmacker

Als je een hartprobleem krijgt en daarbij ook nog psychische problemen ondervindt, dan heeft dat een enorme impact.
Waar het leven eerst zo vanzelfsprekend leek wordt het nu op losse schroeven gezet. Je perspectief op het leven verandert abrupt en je kunt worden geconfronteerd met heftige gevoelens.
Hoe ga je daar mee om? Laat je het je overkomen en hoop je maar dat het weer goed komt? Of besluit je de regie over je gezondheid en geluk in eigen hand te nemen?

Wanneer je ervaart dat een hartprobleem niet alleen een fysiek probleem is gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open.
Ziekte kan dan een krachtige aanzet zijn om jezelf beter te leren kennen en je lichaam en gevoelens meer te leren vertrouwen. Wanneer je de impact die een hartprobleem op je heeft helemaal toelaat kun je zelfs méér vrede en rust in je leven ervaren dan daarvoor.
Het kan leiden tot verdieping van de relatie met jezelf en anderen, tot meer zelfkennis en bewustzijn, het ontdekken van de rijkdom van je gevoelens en de kracht daar in, spirituele groei, nieuwe levenslust en een stevige regie over je leven en gezondheid.
Ziekte is dan niet meer alleen een bedreiging maar biedt je volop kansen. En daar wordt je beter van!

In dit programma voor hartpatiënten (ook partners zijn welkom!) komen die kansen uitgebreid aan bod.
Je verblijft zes dagen in het hart van het Sauerland en in de stilte van de uitgestrekte bossen, bergen en stromende beekjes. De eindeloos ruime natuur maakt de ruimte en meditatieve rust in jezelf voelbaar. Je kunt er prachtige natuurwandelingen maken en de lucht is er zuiver. Het gebied is een officieel luchtkuuroord.
Een ideale plek om contact te maken met je innerlijke genezende bronnen en om je fysieke én spirituele hart op de eerste plaats te zetten.

Voor meer informatie: www.zinzichttraining.nl, zie ‘Cursussen’.
Je kan ook bellen met Stefan Schoenmacker, 06-12170725.

.

Zaterdag 14 – zaterdag 21 juli
Soul Singing & Soul Dancing Zomerweek
met yoga & Qigong

Een Zomerweek vol muziek & dans, creativiteit, plezier & verstilling in de natuur.
Onder leiding van:
Cecilia Magnus – Stembevrijding
Eleonora Slok – Dansen & Bewegen
Marietta Rust – Zingen & dansen, Meezing concert
Erik Huele – Stemexpressie & improvisatie, Meezing concert
Daniel Declercq – Stemexpressie & improvisatie

Deze Zomerweek is een ontmoetingsplek voor een ieder die geїnspireerd met elkaar wil zingen & dansen. Dit geeft plezier en werkt aanstekelijk.
We zingen wereldmuziek en mantra’s uit alle windstreken. Soms ingetogen of verstillende, dan weer actieve en uitbundige melodieën met djembé ritmes, waar we heerlijk op kunnen dansen. Door intuїtief te zingen en te dansen onder leiding van ervaren docenten kun je jouw eigen en unieke expressie verdiepen.
Je hoeft hierin geen ervaring te hebben, ook als je denkt niet te kunnen zingen of dansen ben je van harte welkom.
’s Avonds luister- of meezingconcerten, waar je heerlijk van kunt genieten.

Dagindeling:
07.45 – 08.15 uur:       Qigong (Chi Kung) of Yoga
10.15 – 13.00 uur:       Ochtend workshop
15.45 – 18.00 uur:       Geen programma of middag workshop
20.30 – 22.15 uur:       Avondprogramma
vanaf 22.15 uur:           Kampvuur bij goed weer

Verdere info: 2018-07 Erik Huele Soulweek2

.

Zondag 15 – zaterdag 21 juli
Yogaweek met meditatie, ontspanning, wandelen
met: Diana van Gelder en Wendy Stam (assistente)
Een hele fijne week voor jezelf, met van alles te doen zoals Yoga en wandelen, maar ook ruimte om te laten d.m.v. meditaties, ontspanningen en anderszins ‘niets doen’. Een reis naar binnen, zonder het contact met buiten te verliezen. Opnieuw verbinding maken met je lichaam . Je geest onderzoeken zonder alles te hoeven begrijpen, vanuit openheid en aanvaarding. Ontspanning toelaten. Soms alleen zijn als je die behoefte voelt, wetende dat de mogelijkheid er is om sociaal te zijn, als je dat wilt. Niets moet….
Yoga/meditatie e.d. vindt plaats in de ochtend en avond. De precieze invulling volgt nog. Als het weer het toelaat graag buiten, gelukkig hebben we ook de hele week een eigen, ruime zaal tot onze beschikking. In de middag kan er gerust worden of gewandeld in de prachtige, stille omgeving.
Aanvang: zondag voor het diner, met introductie/ meditatie in de avond. We sluiten af op zaterdagochtend.Diana van Gelder geeft 20 jaar les in haar eigen Praktijk voor Yoga en Meditatie in Den Haag. Wendy Stam rondt over 1 jaar haar 4-jarige opleiding af tot Yogadocente bij de YAN. Zij is ook docent bewegingsonderwijs op de Pabo in Den Haag.
Kosten: € 550, incl. 6 nachten verblijf op 1-pers.kamer met douche/toilet , met volpension (vegetarisch eten) en programma.
Kijk voor meer info op www.dianavangelder.nl

.

Zondag 22 juli – zondag 29 juli
Savita-zomerweek
door: diverse workshopgevers
Weer een Savita-week met iedere dag een groot aanbod van leuke en inspirerende workshops rondom dans, beweging, stem, creatieve handenarbeid, meditatie, ontdekking van jezelf, zingen, enz ….
Dit alles aan de normale prijs van € 42 per dag all in.

.

Zondagavond 29 juli – Zaterdagochtend 4 augustus
Vakantieworkshop beeldhouwen in hout   “Van Nature”
door: :  Luc Willems
In deze week ga ik samen met jullie op zoek naar natuurlijke vormen en naar een natuurlijk ritme van werken. Vormgeven met hart en ziel. Werken in hout met gutsen, kloppers en handgereed-schap. Rondvliegende houtsnippers, een ritme van kloppen.
We trekken ook de bossen in op zoek naar de houtsferen, een beeldende beleving van de natuur.

De kosten voor de workshopweek zijn: 570,- euro inclusief 6 nachten verblijf op Savita, het gebruik van gereedschap, hout  en materialen. Inschrijving kan tot uiterlijk 30 juni 2018. Er zijn maximaal 12 plekken per week. Stuur je aanmelding naar luc@creapoelka.nl. We bevestigen dan je inschrijving. https://www.creapoelka.nl/portfolio/beeldhouwen-vakantieworkshops/
Maximaal 12 deelnemers

Betaling: Graag de kosten van de workshop uiterlijk 30 juni overmaken op rekening:
NL44 ASNB 0708208622 t.n.v. L. Willems en M. Willems-Gerrits.o.v.v. beeldhouwen Savita met vermelding van je naam en week nr.

.

Zondag 29 juli tot zaterdag 4 augustus
Vakantieweek Biodanza – ontdek je “ware zelf”
O.l.v. Maria Vermeeren

Biodanza: een combinatie van muziek, beweging en emotie. Door muziek vanuit je gevoel in beweging komen. Door bewegen in contact komen met jezelf en de ander.
In deze vakantieweek gaan we Biodanza ervaren als een systeem van menselijke mogelijkheden. Tussen voelen, denken en doen ontstaat gewaarwording naar wie we in werkelijkheid zijn.
Biodanza heeft tot doel het lichaam weer een eenheid te laten zijn. Door het contact met anderen ontstaat een volledige beleving van het uniek zijn van onszelf. Het is een mystieke ervaring: uniek zijn en volledige verbinding voelen.  Volledig bewustzijn van jouw unieke manier van zijn, maar ook in verbinding met de ander. Alles heeft zijn plek in de keten. Lichaam, ziel en geest is één geheel in Biodanza. Als je je ziel ten diepste kunt horen, dan weet je in het leven wat je te doen hebt.
Verwonder je naar wat je ontdekt in deze vakantieweek. Dit alles met heel veel plezier en positieve ervaringen. Biodanza ervaring van minimaal 3 maanden is nodig.

Praktische info
Begeleiding, Maria Vermeeren, Biodanza-docente
Start 29 juli 2018 om 16:00 uur, einde 4 augustus 2018 om 11:00 uur.
Deelnemers: maximaal 25
Kosten: € 375,00 incl. 6 overnachtingen en vol pension.
Aanmelden en vragen: vermeeren.maria@gmail.com
Meer info: www.mariavermeeren.com

.

1 juli – 3 augustus
Zang-drie-daagse-workshop
door Cileke Angenent

Cileke (zangeres,zangdocent) werkt vanuit haar belangrijkste inspiratiebron: de zangscholingsweg van V. Werbeck-Svärdström; de menskunde van de zang.
Dit is een scholingsweg waarbij je eerst wakker wordt in het luisteren en later de fenomenen vanuit de zang (adem, klank, toon, articulatie) leert waarnemen en herkennen. Daardoor kan je leren minder met dwang te sturen zodat de juiste manier van zingen steeds duidelijker door je lichaam wordt herkend.  Deze scholingsweg  maakt het mogelijk de zingende mens met lijf, ziel en geest, kunstzinnig oefenend te begrijpen.

De workshop is toegankelijk voor iedereen: voor beginners en voor mensen die ervaring met zang of deze scholingsweg hebben. Voor deze laatste groep biedt de workshop verdieping.
We werken vanuit een ontspannen vertrouwde sfeer, die de rust en de ruimte van vakantie niet verstoort. We oefenen met het zingen, we bespreken vragen over zingen en zang- en/of adem-problemen, we zingen samen meerstemmige muziek, we improviseren en een pianist komt om diegene te begeleiden die met solozang wil oefenen en er is gelegenheid voor rust en wandelen.

De Zintuigen
Bij zingen gebruik je vooral het gehoor maar ook alle andere zintuigen.
Omdat de zomer, het zingen en deze plek een mooie gelegenheid is om zintuigen te verfijnen, geeft Rya Ypma  met ons voor het avondeten een korte workshop  “de kunst van het eten waarnemen”. www.ryaypma.nl

Steeds blijkt weer dat de stappen en de ervaring met, en het inzicht in deze manier van zingen een betekenis hebben voor het dagelijks leven en voor de gezondheid en het welbevinden van de deelnemer.
Dit zingen geeft echte vrijheid.
Zie ook: www.cilekeangenent.nl

Op de eerste dag (31/7) beginnen we met de workshop in de avond. Op deze dag is er overdag de mogelijkheid om een individuele zangles te nemen. U kunt dan een nacht eerder boeken (nacht plus maaltijden 42 euro + individuele les 45 euro).
Kosten 290 euro inclusief verblijf in een 1-persoonskamer op basis van volpension (incl. 3 vegetarische maaltijden, koffie/thee en toeristenbelasting).

Aanmelden en/of aanvullende informatie vragen:
info@cilekeangenent.nlof per telefoon 0486-476552
Meer info:2018-08 Cileke-uitgebreide inf

.

Zaterdag 4 augustus – zaterdag 11 augustus
Yoga
o.l.v. Carla Groen
Meer info: www.carlagroen.nl

.

Zondagavond 5 augustus – zaterdagochtend 11 augustus
Vakantieworkshop beeldhouwen in hout   “Van Nature”
door: :  Luc Willems
In deze week ga ik samen met jullie op zoek naar natuurlijke vormen en naar een natuurlijk ritme van werken. Vormgeven met hart en ziel. Werken in hout met gutsen, kloppers en handgereed-schap. Rondvliegende houtsnippers, een ritme van kloppen.
We trekken ook de bossen in op zoek naar de houtsferen, een beeldende beleving van de natuur.

De kosten voor de workshopweek zijn: 570,- euro inclusief 6 nachten verblijf op Savita, het gebruik van gereedschap, hout  en materialen. Inschrijving kan tot uiterlijk 30 juni 2018. Er zijn maximaal 12 plekken per week. Stuur je aanmelding naar luc@creapoelka.nl. We bevestigen dan je inschrijving. https://www.creapoelka.nl/portfolio/beeldhouwen-vakantieworkshops/
Maximaal 12 deelnemers

Betaling: Graag de kosten van de workshop uiterlijk 30 juni overmaken op rekening:
NL44 ASNB 0708208622 t.n.v. L. Willems en M. Willems-Gerrits.o.v.v. beeldhouwen Savita met vermelding van je naam en week nr.

.

 

Zondag 26 augustus (21.00) – zaterdag 1 september (10.30)
Zomerweek met qigong, natuurwandelingen, meditatie
o.l.v. Erik Huele
Over de inhoud van Qigong (Chi Kung):
– We doen de langzame, eenvoudige bewegingen vanuit de taoïstische traditie,
afgewisseld met Qigong’s waarbij we zitten en meer naar binnen gaan. Met Qigong laat je je energie stromen, breng je deze in balans en laad je je batterij weer op.
– Qigong betekent: contact krijgen met de Chi in je en om je heen, deze laten stromen en transformeren. Het cultiveren van je Chi voor meer gezondheid, levensgeluk en vitaal een hoge leeftijd bereiken.
– Je wordt meer gecenterd en geaard. Je verbindt adem, lijf en geest dieper met elkaar. Bezieling van je lijf, je kracht in zachtheid ingebed.
– Met de Innerlijke Glimlach maken we een zacht en dankbaar contact met ons hart en ons lijf.
– We leren de Kleine Hemelse Kringloop, die 2 hoofdmeridianen verbindt. Ik ervaar zelf al na 5 a 10 min deze kringloop te doen meer innerlijke rust: een prima voorbereiding voor een open meditatie: zijn met wat is.
– Het warmen van je stoof, aandacht voor je nieren (onze basisenergie): uit de stressmodus naar zelfheling.
– Met de 6 helende klanken komen we in contact met de energie van de seizoenen en onze organen. Dit ter voorbereiding van de slaap.
– We leren acupressuur punten om onszelf te masseren.

Verder: pianoconcert van Erik, een avond Soulsinging: Wereldmuziek liederen & Mantra’s zingen en een Vuur Ceremonie.
Stembevrijding aan de piano en I Ching coaching met Erik mogelijk in de vrije tijd.

Tijden: 7.45 – 8.15 uur, 10.15- 13.00 uur,16.00 – 18.00 uur of vrije middagen en 20.15 – 21.00 uur
Verblijfkosten: € 252
Cursuskosten zomerweek: € 275 of € 165 + envelop met wat je verder kunt bijdragen
Vroegboekkortingen, vóór 1 aug: 10% reductie
Je kunt korting krijgen als je student bent, het niet kan betalen of als je met meerderen komt.
Info & Aanmelding: tel 050-312 46 50 & erikhuele@hotmail.co
Erik Huele is sinds 1999 actief met Qigong lesgeven en werd opgeleid door Mantak Chia. Sinds 2012 is Chunyi Lin een grote inspiratie voor hem.

.

31 juli – 3 augustus
Zang-drie-daagse-workshop
door Cileke Angenent

Cileke (zangeres,zangdocent) werkt vanuit haar belangrijkste inspiratiebron: de zangscholingsweg van V. Werbeck-Svärdström; de menskunde van de zang.
Dit is een scholingsweg waarbij je eerst wakker wordt in het luisteren en later de fenomenen vanuit de zang (adem, klank, toon, articulatie) leert waarnemen en herkennen. Daardoor kan je leren minder met dwang te sturen zodat de juiste manier van zingen steeds duidelijker door je lichaam wordt herkend.  Deze scholingsweg  maakt het mogelijk de zingende mens met lijf, ziel en geest, kunstzinnig oefenend te begrijpen.

De workshop is toegankelijk voor iedereen: voor beginners en voor mensen die ervaring met zang of deze scholingsweg hebben. Voor deze laatste groep biedt de workshop verdieping.
We werken vanuit een ontspannen vertrouwde sfeer, die de rust en de ruimte van vakantie niet verstoort. We oefenen met het zingen, we bespreken vragen over zingen en zang- en/of adem-problemen, we zingen samen meerstemmige muziek, we improviseren en een pianist komt om diegene te begeleiden die met solozang wil oefenen en er is gelegenheid voor rust en wandelen.

De Zintuigen
Bij zingen gebruik je vooral het gehoor maar ook alle andere zintuigen.
Omdat de zomer, het zingen en deze plek een mooie gelegenheid is om zintuigen te verfijnen, geeft Rya Ypma  met ons voor het avondeten een korte workshop  “de kunst van het eten waarnemen”. www.ryaypma.nl

Steeds blijkt weer dat de stappen en de ervaring met, en het inzicht in deze manier van zingen een betekenis hebben voor het dagelijks leven en voor de gezondheid en het welbevinden van de deelnemer.
Dit zingen geeft echte vrijheid.
Zie ook: www.cilekeangenent.nl

Op de eerste dag (31/7) beginnen we met de workshop in de avond. Op deze dag is er overdag de mogelijkheid om een individuele zangles te nemen. U kunt dan een nacht eerder boeken (nacht plus maaltijden 42 euro + individuele les 45 euro).
Kosten 290 euro inclusief verblijf in een 1-persoonskamer op basis van volpension (incl. 3 vegetarische maaltijden, koffie/thee en toeristenbelasting).

Aanmelden en/of aanvullende informatie vragen:
info@cilekeangenent.nlof per telefoon 0486-476552
Meer info:2018-08 Cileke-uitgebreide inf

.

 

Vrijdag 31 augustus – vrijdag 7 september
Savita-wandelweek
Meestal onder begeleiding van een Savita-bewoner.
Soms een lange dagwandeling,
soms een korte verkennende tocht,
meestal een wandeling van ongeveer 2 uur.

Onze Savita-wandelweken
Zaterdag 24 februari – zaterdag 3 maart
Vrijdag 27 april – vrijdag 4 mei
Maandag 24 juni – maandag 31 juni
Vrijdag 6 juli – vrijdag 13 juli
Vrijdag 31 augustus – vrijdag 7 september
Zondag 28 oktober – zondag 4 november

.

Vrijdag 31 augustus – zondag 9 september
Wandel-, detox- en yogaweek
met: Silaska Paalman

Deze week ligt onze focus op mindfullness omgaan met de relatie tussen onszelf en de voeding. We gaan heel bewust ervaren wat voeding met ons doet op lichamelijk en geestelijk niveau, voor velen een hele openbaring. We gaan opnieuw leren eten met aandacht in rust en stilte. Op zo’n manier eten geeft ons heel vaak diep ingeslepen patronen of oude tradities uit de familie waarom we eten, zoals we eten.
In deze week ligt het accent op onthaasten en vakantie vieren voor lichaam ziel en geest. Het is een soul soothing retreat en echt een treat en cadeautje voor jezelf.

Er zal diep ingegaan worden op vele verschillende voedingsaspecten en individuele voedingsadviezen. We gaan magnifieke wandelingen maken in het schitterende Sauerland, met prachtige uitzichten waar we diepe inzichten kunnen gaan opdoen.
We mediteren tijdens healing walks c.q. medicine walks.
We gaan masseren, een zieletekening maken, creatief bezig zijn, mantras zingen, dansen, naar een sauna/ welnesscentrum gaan of waar er maar behoefte aan is.
Of gewoon lekker niks doen, het is jouw week en jouw mindfull schoonmaakproces. Er is veel ruimte voor individuele inbreng. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in.

Je kan kiezen uit verschillende dingen.
1) Zur-base detox, dat is mild reinigen met een dieet van basische voedingsmiddelen
2) Vasten waarbij je kan kiezen uit groentesappen, rijst of thee. Alles is uiteraard biologisch!

We verblijven in een 1 persoonskamer met eigen badkamer en een fantastisch uitzicht op de glooiende heuvels van Sauerland. Het centrum ligt in de bossen waar rust en stilte heerst. De lucht is er zuiver (Niedersfeld is erkend als luchtkuuroord).
Investering : voor 10 dagen slechts 895 euro, waarvan er 700 euro gedeclareerd kan worden bij de zorgverzekering.
Meer info: www.kolibrievasten.nl

.

Vrijdag 27 – zondag 30 september
Vrouwenkoor Focus Vocaal
o.l.v. Elsemien Brouwer
Vrouwenensemble Focus Vocaal komt repeteren in Savita en zal een optreden verzorgen in Niedersfeld!
Zij werken (samen met 2 slagwerkers en 4 dansers) aan het programma ‘Uitgesproken en Toch’.
Aansluitend op de ochtendopening is er de mogelijkheid voor gasten en anderen om een uur mee te zingen. Het rustige, eerst nog meditatieve zingen zal geleidelijk overgaan naar het zingen van een meerstemmige compositie, dat past binnen het programma. Heb je alle 3 ochtenden meegedaan, dan word je uitgenodigd om op zondagmiddag een zingende bijdrage te leveren aan het optreden. Heb je alle 3 ochtenden meegedaan, dan word je uitgenodigd om op zondagmiddag een zingende bijdrage te leveren aan het optreden.
Zingt het voort en wees welkom!

.

Zaterdag 13 – zaterdag 20 oktober
Savita- herfstweek
door: diverse workshopgevers
Weer een Savita-week met iedere dag een groot aanbod van leuke en inspirerende workshops rondom dans, beweging, stem, creatieve handenarbeid, meditatie, ontdekking van jezelf, zingen, enz ….
Dit alles aan de normale prijs van € 42 per dag all in.

.

Zondag 21 – zaterdag 27 oktober
Vervolgopleiding Familieopstellingen
door: Yvonne Weeber
In de vervolgopleiding is er ruimte voor je eigen proces door zelf opstellingen te doen, maar de nadruk ligt op faciliteren van opstellingen. Je leert werken in het krachtenveld van opstellingen en welke interventies je als facilitator kunt hanteren om het proces op een goede manier te begeleiden. We verblijven in Centrum Savita, € 760,00, opleiding en verblijf.
Meer informatie en boeken: klik hier.

.

Zondag 28 oktober – zondag 4 november
Meestal onder begeleiding van een Savita-bewoner.
Soms een lange dagwandeling,
soms een korte verkennende tocht,
meestal een wandeling van ongeveer 2 uur.

Onze Savita-wandelweken
Zaterdag 24 februari – zaterdag 3 maart
Vrijdag 27 april – vrijdag 4 mei
Maandag 24 juni – maandag 31 juni
Vrijdag 6 juli – vrijdag 13 juli
Vrijdag 31 augustus – vrijdag 7 september
Zondag 28 oktober – zondag 4 november

.

Maandag 17 – maandag 24 november
Clarity Week “De vlinder die dacht dat hij nog een rups was”
met:  Taetske
Ontdek Clarity. Ontdek jezelf! Leef lichter en intenser. In deze week gaan we aan de slag met het Clarity Proces, een prachtige en werkzame weg om met behulp van het dagelijks leven tot helder inzicht te komen. Het is geen filosofische of intellectuele benadering, maar praktisch en concreet. Het maakt gebruik van zelfonderzoek, regressiewerk, hier en nu technieken en krachtige ademmeditaties zoals de Quantum Light Breath.
Het doel is je te helpen om stevig gegrond in het dagelijks leven te staan, met een heldere kijk op jezelf en de wereld.
Het Clarity Proces is opgebouwd rond 5 stappen:
Ontdekken – Ontvouwen – Vrijheid – Eenheid – Helderheid
Om vrij te zijn, moet de identificatie met de beperkingen uit het verleden ophouden. In de workshop leer je hoe die oude onbewuste patronen kunt ophelderen. Je gaat jezelf beter begrijpen, je lichaam ontspant, de energie gaat weer stromen. Het nu komt tevoorschijn in al zijn kracht, levendigheid en schoonheid. Bevrijding komt uiteindelijk niet door iets te veranderen, maar door de illusies van het denken te doorzien. Clarity geeft je daar de handvatten voor.
Clarity is geen quick fix. Het is een gedegen weg met veel diepgang. Aan het eind van de workshop ga je als herboren weer naar huis, en met een nieuw perspectief.

Schrijf je in op https://www.tsuki.org/aanbod/clarity-workshops/clarity-week-savita-nov-2018/ . Of mail ons op kantoor@tsuki.org.

.

Vrijdag 21 – donderdag 27 december
Savita-kerstweek
met: diverse workshopgevers
Dagen van stil zijn, dagen van stil zijn bij jezelf, dagen om stil om te gaan met andere mensen, stil worden in de natuur ….
Dat alles aan de normale prijs van € 42,00 per dag all in.
Inschrijven vooraf, aanbetaling gevraagd.