Zaterdag 2 tot zaterdag 9 december
Wandelweek
o.l.v. Savita-bewoners

.

Woensdag 13 – zondag 17 december

Intuïtieve yoga en wandelen
met: Claire Piters
Claire Piters geeft sinds 1996 Intuïtieve Hatha Yoga in haar praktijk voor Yoga en Helende Massage in Zuid-Limburg.
Op eenvoudige, prettige en speelse wijze maak je een diep contact met je binnenwereld, en onderhoud je tevens steeds je eigen dragende basis.
Al 3 keer vonden de dagen bij Savita plaats, steeds heel fijne leuke dagen samen – heerlijk wandelen – avondprogramma met ieders inbreng – unieke heel toegankelijke én diepe yoga!Je voeten ontdekken de aarde, je longen openen zich met vreugde om zich helemaal te vullen, allerlei gewrichtjes doen niets liever dan bewegen … Zo gaan we op reis door ons lichaam. Op diverse manieren doen we dit, altijd heel eenvoudig en toegankelijk, neuriënd, wiegend, stappend, ook rekkend en strekkend … en steeds dicht bij de natuur, zo mogelijk vindt een klein deel van de ochtend buiten plaats. We gaan zeker ook naar de stilte en naar het zachte waarnemen, en zo vooral naar het ontdekken van dat wat er in ons al geopend en wetend is … Deze gebieden zullen we ontsluieren, zodat ze vrijer worden en kunnen groeien. Het is onze kern waar we naar toe gaan.
Af en toe werken we met aanraking en zelfmassage, we voelen op ons eigen lichaam onze handen, we wrijven bijvoorbeeld cirkelend onze buik, en de huid van het hele lichaam gaat zich door deze aanraking openen, zodat we veel ruimer kunnen ademen.
Geniet tenslotte van de klank en klankschalen, ze ondersteunen ontspanning, integratie en heling.Yoga 4 ochtenden van 10.00 tot 12.30 uur, gezamenlijk wandelen (deels in stilte) in de middag op donderdag, vrijdag en zaterdag.
Kosten 320 euro, incl. 4 nachten verblijf met vol pension (vegetarisch).
Start op donderdag 14 december om 10 uur (woensdag aankomen), tot zondag om 14.00 uur.
Extra nacht incl. maaltijden: 39 euro.
10 euro korting tot 1 november 2017.
Meer info: www.clairepiters.nl
.
Vrijdag 22 tot donderdag 28 december (6 nachten)
Kerstweek
o.l.v. Savita-bewoners
Savita is vol: i
nschrijven niet meer mogelijk
Zes nachten à € 39 = € 234.
.
Vrijdag 29 december tot woensdag 3 januari
Nieuwjaarsweek
Programma in samenwerking met Jan-Hendrik Veenkamp. 
Feestelijk programma met zang, meditatie, ruimte voor jezelf.
Het programma van Jan-Hendrik begint op vrijdagavond 29 december. Het laatste onderdeel van het programma is op dinsdagavond 2 januari. Overdag is het programma van Jan-Hendrik besloten en een aantal avonden wordt er gezongen met vrije inloop voor alle gastenvan 20.00 tot 21.30 uur.

.

Donderdag 8 februari t/m maandag 12 februari 2018
Verstillen, ontspannen en genieten
met: Jolanda Kluft en Ingrid van Breemen

Workshop qi gong, meditatie, (stilte) wandelingen, klankschalen en nog veel meer.

Verstillen, ontspannen en genieten zijn sleutel begrippen voor Jolanda Kluft (Wandelcoach) en Ingrid van Breemen (Qi Gong docent en Cranio Sacraal Therapeut). Vanuit zachte aandacht contact maken met de stilte in jezelf, al bewegend tot ontspanning komen, en je overgeven aan het moment. Dat gaan we doen door middel van Qi Gong oefeningen, wandelingen in de natuur, soms met kleine opdrachten, soms in stilte, en door meditaties. En er is ruimte voor (mantra) zingen, lichaamswerk, dansen en plezier bij het kampvuur.Het thema van deze 5-daagse workshop is ‘de Vitale Lijn’
De Vitale Lijn is de lijn van je ziel, van je levensenergie. Het is de verbinding tussen hoofd, hart en buik én de verbinding tussen hemel en aarde. Als je in verbinding bent met jouw ‘midden’ dan zul je ervaren dat je in een ‘flow’ komt. In deze workshop nodigen we je uit om meer contact maken met je buik(gevoel) en ga je meer aarden. Er ontstaat ruimte om je hart te openen, je hoofd zal tot rust komen en je krijgt toegang tot inspiratie. En dat doen we vanuit verschillende invalshoeken.

Jolanda weet je te raken met haar ‘opdrachten’ in de natuur: op een andere manier lopen, kijken, ervaren. De natuur kan dan als spiegel fungeren van je leven of je situatie op dat moment. Naast de ontspanning die de natuur je biedt, geeft deze manier van wandelen je ook vaak antwoorden op vragen die diep in je liggen.
Voor Ingrid is de Innerlijke glimlach essentieel. Dat is een basis principe uit de Taoïstische filosofie, van waaruit je  met zachtheid en respect naar jezelf kijkt, zonder oordeel. Alle  Qi Gong oefeningen worden vanuit dit principe gedaan. Zo ontstaat er ruimte om te bewegen, te veranderen, te groeien én, te genieten van alles wat er is.

Verblijfkosten :                €168,-      Volpension, 4 nachten, te voldoen aan Centrum Savita
Kosten  Workshop:          €250,-     Meld je je aan voor 31 december 2017, dan ontvang je 10% korting.

Aanmelden kan via één van onze email-adressen:
www.innerlijkeglimlach.nl
info@innerlijkeglimlach.nl
https://www.facebook.com/Innerlijkeglimlach
www.wandelcoachinbeweging.nl
jkluft@wandelcoachinbeweging.nl
https://www.facebook.com/inbewegingwandelcoachpraktijk

Donderdag 8 t/m zondag 11 februari
Vrij van de innerlijke criticus
door: Marcel vermeulen en Yonda Poslavsky

Heb je wel eens opgemerkt dat er in jou vaak gedachten zijn die beoordelen en vaak veroordelen wat je doet? Dat je erg kritisch bent naar jezelf toe? Dat je een zekere hardheid hebt in de manier waarop je met jezelf omgaat: dat je veel moet en weinig mag?
Dat je in essentie jezelf niet goed genoeg vindt.
Dan weet je dat er in jou een innerlijke criticus te hard aan het werk is: een oordelende en vaak afwijzende stem, die jouw geluk behoorlijk in de weg kan zitten en die een negatieve invloed heeft op je gevoel van eigenwaarde.
De strijd aangaan met die criticus, bijvoorbeeld door te argumenteren of te proberen meer positief over jezelf te denken helpt meestal niet of onvoldoende.
Daarom is er deze intensieve 4 daagse workshop, waarin je kunt leren om je criticus (beter) te gaan herkennen en wegen te vinden om er in het dagelijks leven minder last van te hebben. Om te leren om je steeds meer los te maken van de invloed van de innerlijke criticus en om te leren om met compassie met jezelf om te gaan.
In deze workshop werken we zowel vanuit een psychologische als een spirituele invalshoek. We gebruiken verschillende werkvormen, alleen, in tweetallen of in de groep. Ook zullen we werken met creatieve oefeningen.

De workshop wordt gegeven door Yonda Poslavsky en Marcel Vermeulen. Beiden hebben tientallen jaren ervaring als psycholoog en psychotherapeut en hebben ruime ervaring met meditatie, mindfulness en boeddhistische psychologie.
Prijs: 395,- euro (alles inbegrepen)
Meer info: zie  www.yung.nu/ bel: 0653 765 295 / mail: info@yung.nu

.

Zondag (avond) 11 februari – Zaterdag (ochtend) 17 februari
Beeldhouwweek “ Inspiratie in hout”
onder leiding van: Luc Willems
Werken in verbinding met de natuur,  op de inspirerende locatie van Savita.
In deze week ga ik samen met je op zoek naar jouw persoonlijk landschap in hout.   We laten ons inspireren door het winterlandschap enerzijds en anderzijds beginnen de kriebels van het voorjaar te ontstaan. Wat gaat het nieuwe jaar brengen? Hakkend en snijdend zoeken we de beweging van binnen naar buiten. We werken in speciale stukken hout. Het ritme van het kloppen neemt je mee, mee in het  aandachtig en geleidelijk werken, het laten ontvouwen van het beeld.

De techniek en vormgeving volgen vanzelf. We hebben een eigen werkruimte dichtbij sfeervolle bomen. We verblijven op de prachtige en inspirerende plek van Centrum Savita.  De aftrap is zaterdagavond. Vervolgens is er afwisselend een ochtend, en of middag/avond programma en sluiten gezamenlijk af op zondagmiddag.

Kosten voor deze inspiratieweek zijn: 570,- euro . Dit bedrag is inclusief 6 nachten verblijf en maaltijden op Savita , de begeleiding, het gebruik van gereedschap en materialen. Inschrijving kan tot uiterlijk 4 februari  2018. Er zijn maximaal 8 plekken. Stuur je aanmelding naar luc@creapoelka.nl. Betaling: graag de kosten van de werkweek overmaken op rekening;    NL44 ASNB 0708208622 t.n.v. L. Willems en M. Willems-Gerrits.o.v.v.  inspiratie in hout  Savita.
Max. 8 deelnemers.

Nb: Je kunt zelf met Savita afspreken als je eerder of nog wat langer wil blijven. Je hebt je eigen kamer met douche en wc en er wordt heerlijk vegetarisch voor je gekookt. Bij vertrekt maak je eigen kamer even schoon en op toerbeurt help je mee met de afwas. Er is een dagelijkse busverbinding vanuit Nederland en vaak aanbiedingen om met elkaar mee te rijden. Kijk even op de site www.savita.nl
www.creapoelka.nl

Nb:  In weken 31 (29 juli t/m 4 aug) en 32 (5 aug t/m 11 aug) 2018; ”Van Nature” vakantieweek beeldhouwen”

.

 Zaterdag 17 maart – zaterdag 24 maart
Lenteweek Chi Kung & introductie karakterstructuren
door: Cosima Scheuten
Deze week is interessant voor je, als je graag Chi Kung wilt trainen, en kennis wilt maken met een gestructureerde manier van kijken naar een mens, lichaam, houding, spierspanning en patronen. Als je geniet van wandelen, eindeloze bossen, heuvels en schone lucht. Er zijn vijf plekken voor niet-leerlingen. Er is plek voor maximaal 20 deelnemers, van alle volwassen leeftijden. Soms ligt er in maart nog sneeuw (het landschap is dan betoverend mooi), en soms is het al warm genoeg voor korte broeken en zie je overal het frisse, ontluikende lentegroen.

Zeer uitgebreide informatie op:
https://chikungamsterdam.com/chi-kung-retraite/lenteweek-duitsland-2018/

.

Woensdag 21 -zondag 25 maart
Lente retraite – In harmonie zijn met jezelf
door: Daniëlle Dijkstra

Lijkt het je fijn om drie dagen van meditatie, spirituele ontwikkeling en stilte te beleven? En wil je een paar dagen helemaal aan jezelf wijden?
Zo ja, dan nodig ik je uit voor een speciale lente retraite in een prachtige bosrijke omgeving, gericht op reflectie, ontspanning en beter contact met jezelf : Hoe kun je overal jezelf zijn? In Harmonie met jezelf zijn?

Tijdens je verblijf beschik je over een eenvoudige 1 of 2 persoonskamer met eigen badkamer en een fantastisch uitzicht op de glooiende heuvels van Sauerland. Savita ligt op een heuvel te midden van de bossen. De lucht is er zuiver en de omgeving nodigt uit om deze rust binnen te laten komen.
Buiten het programma om heb je alle tijd om te kiezen voor gezelligheid en contact met andere deelnemers of juist te kiezen voor stilte en alleen de natuur in gaan.
Programma bevat o.a.
1. Herkennen van je vaste negatieve patronen.
Inzicht krijgen in onderliggende gevoelens en pijnen.
2. Communicatie met jezelf.
Hoe kom je in contact met je werkelijke behoefte en gevoel.
Uitleg NVC (Marshall Rosenberg).
3. Versterken van je innerlijke kracht. Het ervaren van innerlijke rust.
Contact maken met je innerlijke kind en je volwassen kracht.
4. Basis uitleg van meditatie (voor beginners en gevorderden)
Geleide- en stilte meditaties, O.a. ademhalings- en hartmeditatie, stilte wandeling

De prijs is € 375,00. Neem je iemand mee dan krijgen jullie beiden een korting van € 25,00.
Voor meer informatie kun je contact op nemen met Danielle Dijkstra 06-558 551 55 / info@serire.nl. Zie ook website http://www.visioncoaching.nl/nl/retraite/

.
Woensdag 4 tot zondag 8 april 2018
Zelfkennisweek – over Astrologie, Numerologie en het Enneagram
met: Johan Oldenkamp
Via vier complementaire zelfkennismethoden krijg je in slechts één ingekorte week (van woensdag tot zondag) een unieke mogelijkheid om jezelf nog beter te doorgronden. Iedere ochtend en avond worden de levensenergieën van iedere deelnemer individueel belicht vanuit één van deze zelfkennismethoden. Iedere middag is eigen tijd, waardoor deze cursusweek tevens een halve vakantieweek is. De cursusleider is psycholoog Dr. Johan Oldenkamp, die in elk van de toegepaste zelfkennismethoden een toonaangevende deskundige is. Hierover en over aanverwante zaken heeft hij inmiddels meer dan veertig boeken geschreven. Kijk voor meer informatie over de unieke zelfkennisweek op http://levensenergie.be/ (waarbij ‘be’ staat voor: bewust beleven).

.

Zondag 3 tot zaterdag 9 juni 2018
Zelfkennisweek – over Astrologie, Numerologie en het Enneagram
met: Johan Oldenkamp
Via zeven complementaire zelfkennismethoden krijg je in slechts één week (van zondag tot zaterdag) een unieke mogelijkheid om jezelf nog beter te doorgronden. Iedere ochtend en avond worden de levensenergieën van iedere deelnemer individueel belicht vanuit één van deze zelfkennismethoden. Iedere middag is eigen tijd, waardoor deze cursusweek tevens een halve vakantieweek is. De cursusleider is psycholoog Dr. Johan Oldenkamp, die in elk van de toegepaste zelfkennismethoden een toonaangevende deskundige is. Hierover en over aanverwante zaken heeft hij inmiddels meer dan veertig boeken geschreven. Kijk voor meer informatie over de unieke zelfkennisweek op http://levensenergie.be/ (waarbij ‘be’ staat voor: bewust beleven).

.

Zondag 15 – zaterdag 21 juli
Yogaweek met meditatie, ontspanning, wandelen
met: Diana van Gelder en Wendy Stam (assistente)
Een hele fijne week voor jezelf, met van alles te doen zoals Yoga en wandelen, maar ook ruimte om te laten d.m.v. meditaties, ontspanningen en anderszins ‘niets doen’. Een reis naar binnen, zonder het contact met buiten te verliezen. Opnieuw verbinding maken met je lichaam . Je geest onderzoeken zonder alles te hoeven begrijpen, vanuit openheid en aanvaarding. Ontspanning toelaten. Soms alleen zijn als je die behoefte voelt, wetende dat de mogelijkheid er is om sociaal te zijn, als je dat wilt. Niets moet….
Yoga/meditatie e.d. vindt plaats in de ochtend en avond. De precieze invulling volgt nog. Als het weer het toelaat graag buiten, gelukkig hebben we ook de hele week een eigen, ruime zaal tot onze beschikking. In de middag kan er gerust worden of gewandeld in de prachtige, stille omgeving.
Aanvang: zondag voor het diner, met introductie/ meditatie in de avond. We sluiten af op zaterdagochtend.Diana van Gelder geeft 20 jaar les in haar eigen Praktijk voor Yoga en Meditatie in Den Haag. Wendy Stam rondt over 1 jaar haar 4-jarige opleiding af tot Yogadocente bij de YAN. Zij is ook docent bewegingsonderwijs op de Pabo in Den Haag.
Kosten: € 550, incl. 6 nachten verblijf op 1-pers.kamer met douche/toilet , met volpension (vegetarisch eten) en programma.
Kijk voor meer info op www.dianavangelder.nl