Locaties die eerder zijn bekeken voordat Savita in Niedersfeld gevonden werd.
Het was een lange zoektocht…

Rouen (oevers Seine)
Kasteel nabij Rouen, Normandië in Frankrijk (2013)

Korte omschrijving
Kasteel uit 17e eeuw met nieuwe aanbouw. Gelegen op de beboste hellingen langs de Seine.
Terrein van 3,5 ha, grotendeels ommuurd. Bestaande uit o.a. twee grote eetzalen, keuken, kleine ruimtes, 40 slaapkamers met eigen toilet/douche, groot appartement, groot atelier, bijgebouwen.
Te koop voor € 1,2 miljoen.

Gang van zaken
Ik heb op 10 maart een koopvoorstel ingediend. Voorstel is uiteindelijk afgewezen.


Voorkant 1
Kasteeltje bij Belgisch-Franse grens (2013)
Korte omschrijving
Ligging in Frankrijk, 30 km onder Dinant (België). Zeer idyllische ligging op de beboste hellingen langs de Maas. Zeer rustig, geen verkeer, sprookjesachtig. Terrein van 6 ha, met eigen uitgang op de Maas.
Gebouwen: woonkamer, keuken, 10 slaapkamers met eigen sanitair, 1 appartement, nog in te richten zolder.
Oude orangerie en werkplaats. Te koop voor € 520.000 , gedeeltelijk gerenoveerd.

Gang van zaken
Ik heb op 12 maart een koopvoorstel ingediend. Mijn voorstel is afgewezen.

Vooraanzicht met vijver Overzicht grote gebouwen

Voormalig sanatorium in Harzgerode, Duitsland (november 2012)
Korte beschrijving
Voormalig sanatorium met groot park/bos van 21 ha in Sachsen-Anhalt (Harz-gebergte). Prachtig en stil gelegen te midden de bossen. Diverse gebouwen, waaronder vier grote woonhuizen.  Woonoppervlakte van circa 13000 m². Bouwtechnisch in redelijke staat. Te koop voor minimaal € 100.000 via een veiling

Gang van zaken
Er moest nog veel aan dit pand aan gebeuren. Op advies van anderen heb ik geen bod gedaan. Het hele complex is uiteindelijk verkocht voor € 108.000.   Achteraf gezien een unieke gemiste kans om een prachtige locatie te verwerven en dat … bijna gratis. Jammer, zo’n kans komt niet vaak voorbij.

 

bu Voorkant2

 

 

 

 

 


Klooster te Kevelaer, nabij Duitse grens (mei 2010)
Korte omschrijving
Gebouw met ongeveer 25 slaapkamers, grote kapel, eet- en zitruimte, tuin van 5 ha, verouderde inrichting, rustige ligging. Te koop voor 350.000 €.

Gang van zaken
De bijkomende kosten om het pand te moderniseren (o.a. verwarming, sanitair en isolatie van de muren) waren erg (te) hoog.

Filmpje over bezoek aan het klooster
http://vimeo.com/16505336

 

Kasteel vóór

Kasteel vóórzijde

Zijkant 1

Zijkant kasteeel

Kasteel in Normandië (juni 2010 – augustus 2010)
Korte beschrijving
Gebouw met 59 slaapkamers, alle met eigen toilet/douche en twee grote zalen. Verder nog vijf zelfstandige huizen en tuin van 12 ha met vijver. Gelegen in mooie rustige landelijke omgeving, 100 % gebruiksklaar, was te koop voor €1,3 miljoen.

Gang van zaken
De koop is niet doorgegaan omdat we niet snel genoeg over de benodigde € 1,3 miljoen konden beschikken. Onze vraag voor meer tijd is afgewezen.

 

2 De 2 hoofdgebouwen
Kasteel in Libejovice (Tsjechië, 2009)
Korte omschrijving
Terrein aan de rand van een klein dorpje in Tsjechië, 130 km ten Zuiden van Praag en ongeveer 1.000 km van Amsterdam. Het is rustig gelegen en grotendeels omringd door bossen, velden en een meer. Het ligt op een kruispunt van wandel- en fietswegen. Het terrein is een parkachtig gebied van 43 ha groot. Het bestaat voor de ene helft uit bos, voor de andere helft uit grasland met verspreide bomen. Er is een grote variatie aan oude bomen.

 Er zijn negen gebouwen met een gezamenlijke vloeroppervlakte (zolders en kelders niet inbegrepen) van 9.500 m². Het hoofdgebouw is een Beiers kasteel, in de 19e eeuw gebruikt als zomerverblijf door de adellijke familie Schwarzenberg. Het heeft 60 ruimtes en beslaat 3 etages van elk 1.500 m². Er naast een tweede groot gebouw met twee etages van elk 900 m². Verspreid over het terrein liggen nog 7 kleinere gebouwen. Alhoewel de bouwkundige structuur van de gebouwen goed is, verkeerden de gebouwen – na in de communistische periode gedurende 50 jaar te zijn gebruikt als politiekazerne en daarna nog eens 15 jaar leegstand – in een desolate staat.
Gang van zaken
Na jarenlang onderhandelen komt er een overeenkomst: ik koop het eigendom voor €1 miljoen en mag  het over 10 jaar afbetalen. Het eerste halfjaar kan ik er op proef zitten. We zijn er met een aantal mensen geweest in de periode van juni tot oktober. Het was een bijzondere tijd. Toen het steeds duidelijker werd dat de gebouwen zeer ernstige bouwtechnische mankementen hadden, die aanvankelijk niet opgemerkt waren, heb ik met spijt in het hart besloten om de koop niet door te laten gaan.
 01-oerzicht2
 03-overzicht-1
Château de Laléard (Frankrijk, 2008)
Korte omschrijving

Prachtig kasteel, gelegen in het departement Charentes, op ongeveer 1.000 km vanaf Amsterdam. Het is in de afgelopen jaren gebruikt als vakantiecentrum en hotel. Het bevat 49 kamers met ieder zijn eigen toilet en douche/bad, 2 appartementen, een zestal grotere ruimte (o.a gebruikt als eetzaal, seminarieruimte en ontspanningszaal), een zestal kleinere ruimtes en nog enkele kleine gebouwtjes in de tuin. Bouwtechnisch helemaal o.k. De omliggende tuin is vrij klein, slechts 3,5 ha. maar heeft een aantal aantrekkelijke eigenschappen: een zwembad, een stromend riviertje, een tennisterrein en niveauverschillen met monumentale trappen.

Gang van zaken
De eigenaar heeft na lang aarzelen mijn koopvoorstel, waarbij ik het pand over meerdere jaren zou afbetalen, afgewezen.

Klooster te Lievelde (2003)
Omschrijving

Voormalig klooster van de Paters Maristen, bouwjaren 1950-1957. Ligging in Achterhoek, niet ver van Winterswijk. Goede bouwkundige staat, sobere inrichting. Gemeentelijk monument. Bevat o.a. twee grote zalen, eetzaal, keuken, diverse kleine ruimtes, grote kapel, 42 kleine kamers (met gemeenschappelijk sanitair op de gang), 7 kleine wooneenheden. Parkachtige tuin met weide en stukjes bos, 10 ha.

Gang van zaken
Ik heb op 15 maart 2003 een koopvoorstel ingediend. Het voorstel is in behandeling genomen bij de Projectcommissie, maar er kwam geen reactie.