Maart 2024

+
Wo 13 t/m zo 17 mrt
Dzogchen retraite door Jan Geurtz

Dzogchen-retraite, over de methode waarmee je kunt leren kijken naar je gedachten en gevoelens zonder ze te veroordelen, en zo je meest natuurlijke en liefdevolle staat van zijn kunt realiseren.
Meer informatie en inschrijven: www.jangeurtz.nl.

+
Di 19 t/m za 23 mrt
Sacred Dance door Irna Grotenbreg [volgeboekt, plaatsing op reservelijst mogelijk]

Dans-week, Sacred Dance, danservaring niet vereist.
We dansen in de prachtige ronde meditatiezaal van Savita, met uitzicht op de heuvels en bossen rondom. Daarom is er plaats voor maximaal 12 deelnemers.

Bij Sacred dance - Meditation des Tanzes ligt het accent op beleving van de dans. Het is eigenlijk een vorm van meditatie, maar dan meditatie in beweging. De dansen bestaan uit overwegend eenvoudige choreografieën. Sacred Dance betekent gewijde, heilige dans in de zin van heelmakende, kostbare dans. Een dansvorm, die ons hele wezen in beweging kan brengen: lichaam, geest en ziel.

Je bent welkom in de namidag van dinsdag 19 maart. Het dansprogramma start op dinsdagavond en eindigt zaterdag 23 maart om 11.30 uur.

Ochtend en avond: dans. Middag: vrij te besteden.
Cursuskosten: 110 euro. Verblijf (vier nachten, drie vegetarische maaltijden per dag) 240 euro. Totaal 350 euro.
Inlichtingen: irnagro@hetnet.nl.

+
Do 28 mrt t/m di 2 apr
Yoga/dans voorjaarsretraite ~ Dansend het voorjaar in ~ door Renee Russchen en Zaréh van Dueren

Schud de winter van je af tijdens deze unieke retraite op een prachtige locatie speciaal voor vrouwen. Door onder andere energetische yoga, dans en wandelingen doen we nieuwe energie op. Deze retraite staat in het teken van opschoning en ruimte maken voor nieuwe dingen. Laad jezelf op en verwelkom het voorjaar met frisse energie.                             

Wanneer: donderdagmiddag 28 maart tm dinsdagochtend 2 april

Wat we gaan doen
Hatha & Kundalini Yoga: Verdiep je yogapraktijk met zachte Hatha en energieke Kundalini yogalessen. Laat de energie stromen en voel de verbinding tussen lichaam en geest. De yoga zal voornamelijk in de ochtend worden gegeven.

Bellyfit Sessies: Bellyfit® is een holistische workout met invloeden uit de buikdans, yoga en pilates. Het format is ontwikkeld voor en door vrouwen om sterker te worden, bewuster en met meer plezier je lichaam te bewegen. De les is geschikt voor vrouwen van elke leeftijd en conditie. Aan het eind van iedere middag zal er een Bellyfit sessie worden aangeboden.

De aangeboden lessen tijdens deze retraite zullen in het teken staan van opschoning en ruimte maken voor nieuwe mogelijkheden. De rest van de tijd is vrij te besteden om te wandelen, mediteren of om uit te rusten.

Door wie?
Zaréh is yogadocent en bewoner van Savita. Met veel plezier geeft ze al 15 jaar yogales. De yoga vergoot het bewustzijn voor haar en biedt kansen voor verandering. Yoga heeft haar leven verrijkt en is haar levensweg geworden.      
                              
Renée is Bellyfit en yogadocent in Groningen en geeft sinds 2 jaar Bellyfit lessen bij Edanz. Daarnaast geeft ze inmiddels ook yoga en pilates lessen. 10 jaar geleden is ze met yoga begonnen bij haar yogadocente Zaréh en yoga is onderdeel van haar leven geworden.

Waarom deelnemen?
Ontsnap aan je dagelijkse ritme en omarm een lang weekend van zelfontdekking, beweging en verbinding. Kom in contact met je lichaam, je innerlijke kracht, versterk je geest, ontspan en voel de kracht van de vrouwelijke energie.

Reserveer nu!
Meld je vandaag nog aan voor dit inspirerende weekend en dans samen met ons het voorjaar in. Beperkte plekken beschikbaar, dus reserveer nu jouw plek. Eventueel wat later komen of eerder vertrekken is mogelijk.

De kosten zijn € 595,- all-in, waaronder 5 overnachtingen in een eenpersoonskamer en 3 vegetarische maaltijden per dag. (€ 300,- verblijfskosten en € 295,- cursuskosten)

Voor vragen en aanmeldingen, neem contact op via info@debalanstrainer.nl of bel via 0031-(0)6-17480126 (Zaréh)

+
Zo 31 mrt t/m za 6 apr
De zachte wijsheid van de nacht door Germa de Jong en José van de Wouw

Retraite voor mensen met een slaapprobleem

Zondag 31 maart 18 uur – Zaterdag 6 april 2024 na het ontbijt

Heb je regelmatig moeite om in slaap te komen of door te slapen? Moet je alles inzetten om niet uitgeput te raken door je slapeloze nachten? Dan is deze retraite wellicht iets voor jou.

Slapeloosheid kun je beschouwen als een signaal van de ziel. Het vraag verstilling om de boodschap eronder te kunnen beluisteren. Aan die verstilling kom je in je dagelijks leven vaak te weinig toe, temeer omdat je door je slapeloosheid in een overleefstand terecht kunt komen. 

In deze week krijg je alle ruimte om tot rust en zachtheid te komen. Je verblijft op een eenpersoonskamer met eigen badkamer en balkon, je krijgt drie gezonde vegetarische maaltijden per dag en de natuur in de omgeving nodigt uit tot verstilling. 

In het programma nodigen we je uit tot zelfonderzoek. Op een milde manier, zonder over grenzen te gaan. We werken met lichaamswerk, meditatie, massage, droomonderzoek, beeldend werk en andere werkvormen die jouw proces kunnen ondersteunen. Je ondersteunt ook elkaar. Desgewenst is er daarnaast ruimte voor persoonlijke coaching of een massage. 

Ook reiken we je aan hoe je in je wakkere momenten aan kunt sluiten op een bron van wijsheid, zodat je nachten voedend en mild worden. Onze werkruimte blijft dag en nacht beschikbaar om te mediteren, beeldend te werken of elkaar te ondersteunen. 

We werken in de ochtend en bieden in de avond ontspannende werkvormen aan. In de middagen ben je vrij om te rusten, wandelen, schrijven, beeldend te werken en eventueel persoonlijke coaching of een massage te boeken.
We zullen enkele dagen tussen het programma door in stilte verblijven zodat je werkelijk je aandacht naar binnen kunt keren.

De kosten voor de hele week zijn 750 euro inclusief verblijf en maaltijden als je je opgeeft vóór 1 februari. Daarna zijn de kosten 795 euro.

Germa de Jong is bij het Itip geschoold tot coach, dromencoach en energetisch werker, en is daarnaast focusbegeleider en beeldend therapeut. Ze is zowel deskundige als ervaringsdeskundige op het gebied van slaap, het onderbewuste en dromen en biedt daarin individuele begeleiding en workshops aan. Lees meer op www.sprinkeling.nl

José van de Wouw is massagetherapeute, Reikimaster en MIR-Methodebegeleider. Zij geeft sinds 1998 individuele behandelingen en cursussen op het gebied van massage, Reiki, klankschalen en de MIR-Methode. Via massage laat ze je kennismaken met de taal van je lichaam. Daarbij stemt zij af op wat nodig is om je naar een diepere laag te begeleiden en daar heling en ontspanning te brengen.  Meer info op www.balans-massage.nl

Opgeven op https://sprinkeling.nl/de-zachte-wijsheid-van-de-nacht/
voor vragen, bel of mail gerust naar Germa de Jong:
germa@sprinkeling.nl
06-31378316

April 2024

 
Ma 1 t/m za 6 apr
Retraite [besloten groep] door Pauline Frank
+
Zo 7 t/m za 13 apr
Tuin- en klusweek door Savita-team

Tuin- en klussenweek
Drie à vier maal per jaar organiseren we een tuin/klussenweek waarin iedereen WELKOM is. We werken overdag samen in de moestuin, de siertuin rond het gebouw en in het gebouw. Daarbij horen ook de dagelijks terugkerende karwejtjes waar we allemaal een stukje aan bijdragen. ’s Avonds is het genieten van film, spelletjes, kampvuur en andere spontaan ontstane initiatieven.

Meer informatie en inschrijven via centrumsavita@gmail.com 

+
Zo 14 t/m za 20 apr
Ukelele week in het Sauerland door Colomba van Geldorp

De Ukelele … een instrument om blij van te worden

Muziek maken is een heel fijne manier om expressie aan jezelf te geven. Tegelijkertijd verbindt het je met anderen. Als het ook nog in een mooie en inspirerende omgeving zoals bij Savita kan plaatsvinden is dat helemaal een mooie combinatie.

De ukelele is een redelijk eenvoudig te bespelen instrument. Binnen de kortste keren kun je jezelf of anderen begeleiden. Door het kleine formaat kun je de ukelele zo in je rugzak stoppen, meenemen op pad en overal spelen. De klank maakt vrolijk en verhoogt als vanzelf de gezelligheid en de sfeer. Verder is het instrument veelzijdig, je kunt er zelfs Klassiek, Spaans, Flamenco en Blues op spelen. Nog een voordeel is dat het relatief goedkoop in aanschaf is.

Voor jou
In deze cursus leer je de houding, akkoorden, verschillende begeleidingsmanieren en verschillende muziekstijlen spelen. Daarnaast leer je ook liedjes en mantra’s spelen en begeleiden. Je hoeft geen noten te kunnen lezen of al een instrument te bespelen. Je krijgt materiaal mee naar huis zodat je thuis verder kunt met het ontwikkelen en ontdekken van alle mogelijkheden. Kortom, van harte welkom voor een ontspannen, muzikale en verbindende week.

Over Columba
Ik ben Troubadour en muziekdocente voor verschillende instrumenten. In Nederland geef ik thuis en op locatie weekenden en workshops voor harp en ukelele. Ook heb ik de afgelopen 8 jaar met veel plezier bij Ecolonie in Frankrijk muzikale cursusweken begeleid.

Praktische informatie

  • De cursus vindt plaats in de week van 14 t/m 20 april. Aankomst zondagmiddag, vertrek zaterdagochtend.
  • Maximaal aantal deelnemers is 12.
  • De cursus wordt elke ochtend van maandag t/m vrijdag gegeven. Ook een deel van de avond kunnen we gebruiken om samen te zingen en te spelen. De middagen zijn vrij.
  • De cursuskosten bedragen 250 Euro. Dit is inclusief gebruik van een ukelele en het cursusmateriaal.
  • De kosten voor volpension en overnachting op een eenpersoonskamer bedragen 60 Euro per nacht, totaal 360 Euro.
  • Aanmelden kan bij Columba, e-mail troubadourcolumba@gmail.com. Voor meer informatie kun je op mijn website www.troubadourcolumba.nl kijken, bellen mag ook op +31629192321.
+
Do 18 t/m ma 22 apr
Qi Gong door Ingrid van Breemen en Jolanda Kluft

Qi Gong en wandelretraite van donderdag 18 t/m maandag 22 april 2024
ONTSPANNEN, ONTDEKKEN, ONTLUIKEN!
Door Ingrid van Breemen en Jolanda Kluft

De lente, een perfecte tijd om vanuit een diepe ontspanning contact te maken met je verlangens, je dromen en hoe je die kunt laten ontkiemen.

Je gaat alle spanning, stress en onrust van het dagelijkse leven loslaten, waardoor er ruimte komt voor ontspanning en inspiratie. Vanuit een zeer afwisselend en inspirerend programma maak je contact met jouw Diepste Zelf en mogen jouw wensen en verlangens ontluiken, net als de natuur om je heen.

Met onder andere Qi Gong, meditatie en mindful wandelen. En natuurlijk is er weer ruimte voor zang en dans, een kampvuur en een heerlijke klankschalenavond als afsluiting.

Kosten workshop: € 250,--
Vroegboekkorting: 10% bij aanmelding en betaling vóór 7 maart

Verblijfskosten: € 240,-- (€ 60,-- per nacht) voor een 1-(of 2-) persoonskamer met douche en toilet, heerlijke vegetarische maaltijden en thee/koffie. Je kunt extra overnachtingen vooraf of na de retraite bijboeken.

Kijk voor meer informatie op: https://innerlijkeglimlach.nl/news/18/55/Lenteretraite-in-Sauerland.html

Informatie over ons en onze activiteiten vind je op onze sites:

Ingrid van Breemen: www.innerlijkeglimlach.nl
Jolanda Kluft: www.wandelcoachinbeweging.nl

+
Do 18 t/m ma 22 apr
RAISE VOICES! door Elzemien Brouwer

‘To the hills and the vales, over de bergen en dalen,
klinkt jouw stem!’ Voor iedereen die graag van zich laat horen!

ZANG4DAAGSE 18-4-‘24/22-4-’24 

De 4daagse wordt gegeven door Elzemien Brouwer. Na twee dagen voegen instrumentale, professionele musici zich daarbij.

We zingen afwisselende klassieke en lichte nummers; van inzingers, een (prachtige!) klaagzang tot een ‘n ‘raise-your-voice-lied’ voor behoud van de aarde! Eigen instrumenten en solonummers zijn ook welkom!

DAGINDELING

Do.     20-21.30u start/kennismaking
Vrij.     10-13u en 17-18u zingen
Za.      10-13u en 17-18u zingen
Zo.      10-13u en 17-18u zingen
Ma.     10-11u 12u presentatie en afsluiting

Sololessen zijn mogelijk!

Alle liefhebbers en zangers zijn welkom!
deelname kost € 495 all in
info/opgave: zangstudio@hotmail.com
zangstudiobrouwer.nl

+
Di 23 t/m za 27 apr
Sing in Spring door Marjan Olivier

Sing in Spring - Let the sunshine in!

*Gevarieerd programma
(mantra's, canons, wereldliederen, heartsongs, pop)
*Verblijf in rustige, mooie omgeving met bossen en bergen

Voor meer informatie: m.olivier@onsnet.nu

+
Zo 28 apr t/m za 4 mei
Savita Voorjaarsweek door Savita-team

Meer weten over de Savita-weken?
Kijk op onze site onder ‘Vaste activiteiten‘.

Mei 2024

+
Zo 5 t/m za 11 mei
Retraite - Onderdompeling in Schoonheid door Annemieke Kronenburg en Annelies Sorgdrager

Onderdompeling in Schoonheid

een retraite op Savita in het Sauerland

m.m.v. Annelies Sorgdrager en Annemieke Kronenburg

'Onderdompeling in schoonheid' is een 6 – daagse voor de yoga-, mantra- en natuurliefhebber en voor iedereen die eruit wil zijn en zichzelf op de eerste plaats wil zetten.

Deze retraite stellen we ons open voor de ervaring van schoonheid. We onderzoeken "de schoonheid'', we staan er bewuster bij stil en kijken wat dat ons uiteindelijk geeft. Door de toenemende zonnewarmte en het licht ontwaakt de natuur in vele kleurrijke tinten. De groei- en levenskracht die we waarnemen raakt ons van binnen en is voeding voor onze Levensenergie en Levensvreugde.

Het programma - We beoefenen deze retraite vakantie yoga en zingen mantra's. Daarnaast bieden we meditatieve - en creatieve vormen aan, zoals meditatief wandelen in combinatie met natuuropstellingen of het maken van natuurmandala's en beluisteren we een klankschalenconcert. Annelies verzorgt de muzikale activiteiten, is gespecialiseerd in het begeleiden van mantra's, en Annemieke verzorgt de yoga en meditatieve vormen.

Meegaand met onze eigen behoeften en het weer, gaan we in samenspraak naar buiten of kiezen voor de beslotenheid van de workshopruimte. Meestal worden de workshops in de ochtend en/of de avond gegeven, behalve op de woensdag waar alleen in de avond een activiteit gepland staat.

Informatie:
Wanneer: van 5 - 11 mei 2024
Kosten: Verblijfskosten Savita € 360,- Workshopkosten € 180,-
Workshoptijden: ochtend 10.30 - 12.30 u of avond 20.00 - 21.30 u.
Aanmelding en Informatie: Annemieke Kronenburg, 06 3066 2272
amkronenburg@gmail.com of www.natuurlijk-stromen.nl

+
Do 9 t/m zo 12 mei
Massage wandelweekend door José van de Wouw

‘Masseren vanuit je hart’ en wandelen onder leiding van massagetherapeute José van de Wouw
De focus van de massagelessen is contact met jezelf en de ander, aandacht en aanwezig zijn en van daaruit de ander masseren. Elke les begint met mindfulness oefeningen. Je leert een volledige ontspanningsmassage te geven met technieken uit diverse massagestromingen, m.n. de Integratieve Massage. Deze massagevorm bestaat uit een combinatie van Intuïtieve, Dynamische en Polariteitsmassage. Je leert een volledige lichaamsmassage te geven. We werken op massagetafels.
De wandelingen duren max 2 uur en beginnen in stilte. Stilte brengt je in dieper contact met jezelf; de natuur versterkt dit. Stilte brengt je in dieper contact met jezelf; de natuur versterkt dit. Ook het samen zijn met anderen in stilte en het delen van je ervaring geeft een diep gevoel van verbondenheid, rust en heling.

Op een van de avonden is er een meditatief klankconcert, waarbij je, liggend op een matrasje, kunt ontspannen en genieten van de subtiele klanken van klankschalen, stem en diverse instrumenten uit alle windstreken. Op de andere avonden is er ruimte voor spontane activiteiten en/of gelegenheid tot oefenen.
Je hoeft geen ervaring met massage te hebben om aan de cursus deel te kunnen nemen. En ook voor ervaren masseurs is deze vakantie een bron van inspiratie!
Kosten: € 475,- incl volpension
Aanmelding en informatie: www.balans-massage.nl

+
Vr 10 t/m zo 12 mei
Yoga-weekend door Inge van Helvoort

Dit is een heerlijk weekend voor jezelf. Ik ontvang je vrijdag begin van de middag en het weekend eindigt zondag na het middaguur met een lunch. Je kunt zes verschillende yogalessen volgen; hatha yoga (3x), mindful yoga, mindful yoga wandelen en een yoga nidra. Het weekend is inclusief 2 overnachtingen op een 1-persoonskamer en alle maaltijden/drinken. Boek je voor 1 januari 2024 dan zijn de kosten €260,- en daarna €280,-. Meer informatie kun je aanvragen via yogatuinrheden.nl/contact.

+
Zo 12 t/m do 16 mei
Bio Danza door Nathalia Liem

Meer informatie en inschrijven bij Nathalia Liem via nathalialiem@gmail.com

 
Vr 17 t/m wo 22 mei
La Verna [besloten groep] door La Verna
+
Do 23 t/m zo 26 mei
Lente Expressie door Jannah Wijffels

'Lente Expressie’ - voor wie zijn/haar creativiteit meer ruimte wil geven.

Door Godfried Kleinsmann (www.enjoynow.nl) en Jannah Wijffels (www.mindfoolness.nl)

Ont - Luiken….jezelf terugvinden…
Relaxen én creatief zijn...
Via stilte verkennen wat er in jou ontluikt.... 

Inspiratie heeft ruimte en tijd nodig. De taal van de ziel is traag... 
Vind je dat lastig in je eentje? Wij nemen je mee in een weldadige verstilling en leren je hoe je op een ontspannen manier kunt opladen en je eigen stem kunt hervinden. 

*’s ochtends in de groep: meditatie, stem, beweging, improvisatie, dans etc.
*’s middags individueel: wandelen, luieren, etc.
*’s avonds in de groep: deelronde en meditatie, holistic pulsing en/of 'open space'.

Spelen vanuit ZIJN is enerzijds heel ontspannend, maar kan ook confronterend zijn. Het kan je patronen vrij helder aan het licht brengen. Er is enerzijds ruimte voor het doorvoelen van deze confrontaties, maar we gaan daar niet verder op in zoals dat in therapie wel gebeurt. Jij blijft de leiding hebben over jouw proces en daarvoor vragen we dus ook enige ‘draagkracht’ en zelfmanagement. Bij inschrijving vindt een gratis kennismakingsgesprek plaats.

start: do 23 mei 14u. (avondeten 18u; start programma 19:30 u.)
einde: zo 26 mei 14u.

Cursus: 215,-. Verblijf: 180,- (all-inclusive + eenpersoonskamers). Totaal 395,-. Inclusief gratis kennismakingsgesprek.

Aanmelden: info@jannahwijffels.nl

+
Vr 24 t/m ma 27 mei
Yoga en wandelen door Marjan Heerkens en Dick Groenendijk

WANDELEN & YOGA (en meer)
Een heerlijk lang weekend bij Savita, 24 t/m 27 mei 2024

Tijdens deze voorjaars-vierdaagse gaan we elke dag relaxed op pad
met elkaar en met onszelf! Al wandelend genieten we van de tintelende
lentelucht en het frisse groen in de prachtige omgeving. Met elke dag een
bijpassende, ontspannende yogales. Een fijne en krachtige combinatie!

Zaterdag voert onze wandeling over het unieke landschap van de
Hochheide. We volgen het Goldene Pfad langs 10 bijzondere stations van
‘Doctor Natur’. Natuurlijk stoppen we ook even bij de gezellige Hochheide
Hütte.

Zondag rijden we richting het nabije Winterberg voor een tocht over het
Schluchten und Brückenpfad. Het pad loopt door het Helletal, onderdeel
van het Rothaargebirge en vormt met zijn kliffen, watervalletjes, beken en
bruggetjes een waar natuurspektakel.

Maandag wandelen we via een mooie binnendoor-route naar de
Hellebachsee. Onderweg stoppen we bij de Dr. Kneipp Anlage voor een
yogales in de vrije natuur. Ook maken we actief kennis met vormen van
hydrotherapie.

Op zaterdagavond kun je deelnemen aan een ‘schrijfcafé’. Een bijzondere
ervaring, die als vanzelf de dichter die in ieder mens schuilt, wakker kust.

Dit heerlijk lange weekend kost all-in € 360, incl. een eigen kamer met
douche en toilet en alle (vegetarische) maaltijden.

Opgeven kan bij yogadocent Marjan Heerkens (marjanheerkens@me.com)
of wandelbegeleider Dick Groenendijk (dickgr@wxs.nl).

+
Wo 29 mei t/m zo 2 jun
Dzogchen retraite door Jan Geurtz

Dzogchen-retraite, over de methode waarmee je kunt leren kijken naar je gedachten en gevoelens zonder ze te veroordelen, en zo je meest natuurlijke en liefdevolle staat van zijn kunt realiseren.
Meer informatie en inschrijven: www.jangeurtz.nl.

Juni 2024

+
Ma 3 t/m za 8 jun
Mantra Yoga retreat door Tonke en Alana

Meer informatie en inschrijven bij Tonke via tonkekuijt@gmail.com

+
Wo 5 t/m zo 9 jun
Sacred Dance door Irna Grotenbreg

Dans-week, Sacred Dance, danservaring niet vereist.
We dansen in de prachtige ronde meditatiezaal van Savita, met uitzicht op de heuvels en bossen rondom. Daarom is er plaats voor maximaal 12 deelnemers.

Bij Sacred dance - Meditation des Tanzes ligt het accent op beleving van de dans. Het is eigenlijk een vorm van meditatie, maar dan meditatie in beweging. De dansen bestaan uit overwegend eenvoudige choreografieën. Sacred Dance betekent gewijde, heilige dans in de zin van heelmakende, kostbare dans. Een dansvorm, die ons hele wezen in beweging kan brengen: lichaam, geest en ziel.

Je bent welkom in de namidag van woensdag 5 juni. Het dansprogramma start op donderdag en eindigt zondag 9 juni om 11.30 uur.

Ochtend en avond: dans. Middag: vrij te besteden.
Cursuskosten: 110 euro. Verblijf (vier nachten, drie vegetarische maaltijden per dag) 240 euro. Totaal 350 euro.
Inlichtingen: irnagro@hetnet.nl.

+
Zo 9 t/m za 15 jun
Yoga vakantie door Michiel Schutte en Zaréh

Tijdens deze yoga vakantie zul je diepe ontspanning ervaren, jezelf verbinden, energie opdoen en genieten. Het programma onderscheidt zich van de andere yoga vakanties doordat je hier extra verdieping op het gebied van yoga kunt verwachten. Zo staat er dagelijks een pranayama sessie, ademhalingssessie, op het programma en neem je dagelijks deel aan de Savita meditatie én een begeleide Mindfulness meditatie. 

Meer info en inschrijven: https://jojamis-yogavakantie.nl/duitsland-winterberg-savita/

+
Wo 12 t/m zo 16 jun
Kracht van Kwetsbaarheid door Eleonora Slok

Meer informatie en inschrijven: Eleonora Slok via slok.ellen@gmail.com

+
Ma 17 t/m zo 23 jun
Natuurweek door Judit en Michiel Schutte

Natuurweek in Winterberg bij Savita: Ontdek de magie van de natuur

Kom weer in contact met je ware zelf tijdens deze interactieve natuurweek bij Savita. Deze unieke week biedt ruimte om te ontprikkelen, te revitaliseren, dichter bij de natuur te komen en nieuwe natuur-skills op te doen. Met een gevarieerd programma helpen we je om dieper contact te maken met de natuur, je thuis te voelen in het groen, je natuurbewustzijn te vergroten en praktische vaardigheden te leren. Om onduidelijkheden te voorkomen: dit is geen yogavakantie. 

Wat kun je verwachten?

    - Maak touw van plantenvezels en maak je eigen eetbakje als herinnering aan je band met de aarde
    - Drink rechtstreeks uit heldere beken en bronnen en proef de zuiverheid van de natuur
    - Slaap buiten onder de sterrenhemel en verbind je met het universum
    - Leer welke planten je kunt eten en voed je lichaam met wat de natuur te bieden heeft
    - Verrijkende wandelingen en ontdekkingstochten door een oeroud natuurgebied
    - Zet je zintuigen op groen door activiteiten die je dichter bij je natuurlijke omgeving brengen
    - Ondervind het genoegen van een minder materialistisch leven

De focus op natuur en eenvoud helpt om stress te verminderen en om los te koppelen van constante connectiviteit en digitale afleidingen. Ook zal je fysieke gezondheid verbeteren door middel van beweging en de uitzonderlijk schone berglucht.

Natuurlijk organiseren we, naast vele inspirerende workshops, enkele prachtige wandelingen, zoals naar de beroemde Bruchhauser Steinen, een schitterend heuvelgebied met mysterieuze gigantische rotsblokken. Ook verkennen we een oeroud natuurgebied waar we een ingestorte ijzermijn kunnen ontdekken. Onderweg vertellen begeleiders Judit en Michiel je meer over de omgeving.

Inschrijven en meer informatie: https://jojamis-yogavakantie.nl/winterberg-savita-natuurweek/

+
Wo 19 t/m zo 23 jun
Midzomer singing door Erik Huele

Meer informatie en inschrijven: Erik Huele via erikhuele@hotmail.com

+
Zo 23 t/m zo 30 jun
Savita vakantie (gesloten) door Savita-team

Savita is in deze periode gesloten voor boekingen

Juli 2024

+
Wo 3 t/m za 13 jul
Vipassana stilteretraite (10 dagen) door Joost van den Heuvel Rijnders / Mirjam Schild

Vertrouwd raken met de innerlijke natuur

Mediteren is met aandacht kijken naar de stroom van fysieke en mentale ervaringen. Zo ontstaat inzicht in de natuur van het mens-zijn. Dit zorgt ervoor dat we vertrouwd raken met de aard van de ervaring, kunnen meebewegen met de manier waarop het leven zich ontvouwt en innerlijke vrede en vreugde ervaren met wat is.

Begeleiding: Joost van den Heuvel Rijnders
Contact: joost@30now.nl 

+
Zo 14 t/m za 20 jul
Sacred Dance door Irna Grotenbreg

Dans-week, Sacred Dance, danservaring niet vereist.
We dansen in de prachtige ronde meditatiezaal van Savita, met uitzicht op de heuvels en bossen rondom. Daarom is er plaats voor maximaal 12 deelnemers.

Bij Sacred dance - Meditation des Tanzes ligt het accent op beleving van de dans. Het is eigenlijk een vorm van meditatie, maar dan meditatie in beweging. De dansen bestaan uit overwegend eenvoudige choreografieën. Sacred Dance betekent gewijde, heilige dans in de zin van heelmakende, kostbare dans. Een dansvorm, die ons hele wezen in beweging kan brengen: lichaam, geest en ziel.

Je bent welkom in de namidag van zondag 14 juli. Het dansprogramma start op maandag en eindigt zaterdag 20 juli om 11.30 uur.

Ochtend en avond: dans. Middag: vrij te besteden.
Cursuskosten: 140 euro. Verblijf (zes nachten, drie vegetarische maaltijden per dag) 360 euro. Totaal 500 euro.
Inlichtingen: irnagro@hetnet.nl.

+
Ma 15 t/m vr 19 jul
Engelen cursus door

Nader in te vullen

+
Zo 21 t/m za 27 jul
Qi Gong door Ingrid van Breemen

Qi Gong vakantieweek ‘Open je hart’
Zondagavond 21 juli t/m zaterdagochtend 27 juli 2024
Ingrid van Breemen

Qi Gong, (stilte)wandelingen, meditatie........en meer

Het wordt een week van meditatief bewegen, ontspannen, genieten, met ruimte om te dansen en te zingen als je dat wilt. Maar vooral ook van verdieping en verstilling. Juist die uitersten zorgen voor de innerlijke balans en inspiratie.

Waar kun je beter je hart openen dan in de vrije natuur?

Op de vloeiende bewegingen van de Qi Gong ga je je hart openen, voor jezelf, voor de natuur om je heen, voor alles wat er op dat moment ís. En waar kun je je hart beter openen dan in de bossen, bergen en bij de beekjes van het prachtige Sauerland ?

We gaan o.a. werken met de Helende Klanken, de Innerlijke glimlach meditatie, de Kleine Hemelse Kringloop en een aantal mooie rustgevende Qi Gong vormen waar je ook thuis mee aan de slag kunt.

Naast de Qi Gong sessies zullen we één of meerdere (meditatieve) wandelingen in de omgeving maken en is er genoeg ruimte voor vrije tijd. En natuurlijk staat ook een kampvuur weer op het programma. Dus als je een muziekinstrument kunt meenemen................graag!

Cursuskosten:   € 285,--  10% korting bij aanmelding en betaling vóór 20 mei
Verblijfkosten Savita,  6 nachten vol pension: € 360,--

Dus heb jij behoefte aan tijd voor jezelf?
Wil je diepe ontspanning en innerlijke rust, maar ook plezier maken en genieten van een prachtige omgeving?

Geef je dan op voor deze heerlijke zomerweek!

Kijk voor meer informatie op:
https://innerlijkeglimlach.nl/news/2/33/Qi-Gong-vakantieweek-in-Sauerland.html

Tel: 06 – 44 804 102
Mail: info@innerlijkeglimlach.nl

+
Zo 21 t/m za 27 jul
Trainingsweek Clowns voor de Zorg door Laurence Quetel

Trainingsweek Clowns voor de zorg
van 21 t/m 27 juli 2024  
 
Spelen voor kinderen en volwassenen die zorg en aandacht nodig hebben is niet alleen een fantastisch cadeau voor hen maar ook voor jezelf!

Een week om je te verdiepen in je clowns fantasie, je clowns personage, je clowns spelvrijheid en durf. En door rol spellen je clowns beleving te verbreden in diverse doelgroepen. Een mooie week voor jezelf, om als speler te reflecteren, te relaxen, en met anderen je passie te beleven.
We gebruiken een breed spectrum van de clowns techniek zoals ontspanningsoefeningen, improvisatie, fysieke oefeningen en non-verbale communicatie. Ook spelen met stem, klanken, en muzikaliteit maken hier onderdeel vanuit. 

Via rolspelen met echte situaties uit de praktijk van de zorg ga je beide kanten ervaren, die van de clown en die van je publiek.

De training vindt plaats in het prachtige Centrum Savita waar je tegelijkertijd een echte vakantie beleeft. 
Tarief voor de training: 395 € + 360 € verblijfkosten van Savita centrum

Meer informatie en aanmelden op: https://clowninside.com/academy/contact-clown-cursus/summer-college/

M: +31 6 39 49 27 98

Wie ben ik ?
Mijn naam is Laurence Quetel, alias clown Holala. Ik ben Française en woon al lang in Nederland. 
Ik ben werkzaam bij de Stichting Clini-Clowns in Nederland . Ik heb een brede ervaring als speler in ziekenhuizen, woon/zorg centra, verpleeghuizen en met kinderen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. 
Verder ben ik ook docent bij Stichting miMakkus en trainer bij zorginstellingen.
Regelmatig faciliteer ik groepstrainingen in het bedrijfsleven . 

+
Zo 21 t/m za 27 jul
Een week Abstract - Intuïtief Schilderen door René Beerendonk

Het Onzichtbare Zichtbaar maken
Schilderweek bij Savita 21 – 27 juli 2024
Een week Abstract – Intuïtief Schilderen, helemaal voor jezelf!

Een heerlijke week schilderen vanuit je gevoel, los van vooroordelen of conventies. Deze week bewegen we stap voor stap vanuit de buitenwereld naar je binnenwereld van je gevoel en emoties. 

Wat zijn de diepere lagen van je inspiratie, de intrinsieke energie, de kleuren, het ritme en wat doet dat met je, hoe wil dat naar buiten komen. 

We laten ons inspireren door songteksten, muziek, gedichten, speelsheid, inleven, zelf observatie, het samen op reis gaan en door diverse kortere ‘schets safari’s’ in de omgeving 

Kleuren in interactie met lijnen, vormen en licht, meer figuratief of meer abstract. De reis is aan jou.  Authenticiteit en vrijheid. Ontdekken en verdiepen in een open en veilige omgeving. 

Mijn aanpak: Mijn aanpak is erop gericht de individuele coaching en de oefeningen zoveel mogelijk af te stemmen op ieders persoonlijke stijl, wensen en niveau. De oefeningen nodigen je uit om uit je comfort zone te treden en nieuwe wegen te verkennen. 

Je kunt aan deze week deelnemen met of zonder schilder ervaring. De oefeningen kun je op ieder niveau oppakken of verdiepen.

Kosten: voor een week (6 nachten) vol pension, alle maaltijden, begeleiding workshops en gebruik van alle schildermaterialen € 795. 

Alle informatie en aanmelden op www.abstractschilderen.nl 
Heb je vragen, mail of bel me gerust. Misschien tot in juli!

Rene Beerendonk  
m: +31 6 28998816     
mail: renebeerendonk@gmail.com

 
Zo 28 jul t/m za 3 aug
Boetseren met klei door Annemiek Collin
+
Zo 28 jul t/m za 3 aug
Zomervakantie Beeldhouwen in Hout door Luc Willems

Zomervakantie beeldhouwen in hout “Van Nature”.

Werken in verbinding met de natuur onder leiding van Luc Willems

Zondagavond 28 juli tot zaterdagochtend 3 aug. 2024

In deze week ga ik samen met jullie op zoek naar natuurlijke vormen en naar een natuurlijk ritme van werken. Werken in hout met gutsen, kloppers en handgereedschap. Rondvliegende spaanders, een ritme van kloppen ontstaat. We gaan ook een keer op pad op zoek naar houtsferen, een beeldende beleving van de natuur. De techniek en vormgeving volgen vanzelf. We hebben een eigen werkruimte dichtbij sfeervolle bomen. De aftrap is zondagavond. Vervolgens kun je de gehele week in de ochtend en middag beeldhouwen. Woensdagmiddag is vrij.
Gezamenlijk afsluiting en vertrek is op zaterdagochtend.
Kosten voor de vakantieweek zijn: 385,- euro voor de beeldhouwworkshop incl. de begeleiding, het gebruik van gereedschap en materialen en 360,- euro verblijfskosten (6 nachten) incl. maaltijden op Savita.
Aanmelden via https://www.creapoelka.nl/vakantie-duitsland-beeldhouwen-in-hout/  

Augustus 2024

+
Zo 4 t/m za 10 aug
Savita zomerweek door Savita-team

Meer weten over de Savita-weken?
Kijk op onze site onder ‘Vaste activiteiten‘.

 
Zo 11 t/m za 17 aug
Yoga door Diana van Gelder
 
Zo 11 t/m za 17 aug
Massage en Wandelen door José van de Wouw
+
Zo 18 t/m za 24 aug
Spelenderwijs vertragen door Germa de Jong en Kaya Eicker

Spelenderwijs vertragen

Zomerweek
Begeleiding: Germa de Jong en Kaya Eicker
Plaats: centrum Savita, Winterberg
Tijd: 18 augustus 18 uur – 24 augustus na het ontbijt

 'Schildpadden kunnen meer over de weg vertellen dan hazen'

-        Khalil Gibran

 “Ik denk het best vooruit te komen in de hoogste versnelling. Ik doe wat ik doe efficient en ben er meestal goed in. Ik krijg best wat voor elkaar en voel me trots hierover.

 Ik weet wel dat ik het anders wil het beter is om wat te vertragen en wat minder serieus, maar weet niet goed hoe. Voor ik het weet ben ik lijstjes aan het afwerken en vind ik pas rust als alles gedaan is. Het werk geeft me op deze manier geen bevrediging. Ik zou een vrijer gevoel wat meer rust willen, maar ik doe het niet. Mijn lijf is ook niet zo geprogrammeerd.”

 

Herken je jezelf in de voorgaande zinnen? En wil je graag ontdekken wat andere snelheden van leven jou kunnen bieden? Andere kleine en grote wonderen niet voorbij hollen maar er bij blijven stilstaan? Gewoon omdat het kan en mag? Zonder ander doel

 

Dit willen we jou graag bieden in deze dagen: spelen om te spelen, vertragen om te vertragen. Om zo een ander deel in jou aan te spreken dat misschien wat ondergesneeuwd is. Om de range aan mogelijkheden van naar jezelf en de wereld te kijken open te trekken als een schatkist. We spelen met vertraging via ons lichaam, beweging, dans, drama, stem, tekenen, ademen, dromen, verbeelding, de natuur....

Je hoeft niets mee te nemen, niets te kunnen. Enkel een verlangen om te ontdekken hoe jouw spel eruit ziet. Hoe jij kunt genieten van een ander tempo.

We vermoeden en wensen het je toe dat je anders naar je dagelijks leven kunt kijken als je terugkeert na deze week

De kosten voor de hele week zijn 750 euro inclusief verblijf en maaltijden als je je opgeeft vóór 1 juli.   Daarna zijn de kosten 795 euro.

Germa over Kaya: Kaya werd tijdens onze coach opleiding onmiddelijk mijn liefste maatje. Dat was omdat onze humor en speelsheid zo op elkaar aansloten dat we onszelf dingen hoorden zeggen die we niet hadden kunnen bedenken. Met humor én wijsheid slepen we elkaar nog steeds door alle moeilijke momenten in het leven heen. Kaya is zeer deskundig in ademwerk, embodiment, lichaamswerk, drama en spel. Ze is helder, sprankelend en origineel in haar manier van begeleiden.

Kaya Over Germa: Bij de eerste blik op Germa was het duidelijk: een maatje door dik en dun. Ondertussen al veel leed en lief gedeeld. Altijd doordrongen van een vleug humor en fantasie. Dat kunnen we samen fantastisch en is ook een van onze sterktes. Ik hou van Germa haar humor, fantasie, speelsheid, openheid en haar zoektocht. Germa loodst je alsof het niets is door droomwerk, energetisch lichaamswerk, focus coaching en combinaties van zoveel meer. Haar begeleiding is ondersteunend, helder, speels en ongedwongen.

Meer informatie en opgeven op: https://sprinkeling.nl/zomerweek-spelenderwijs-vertragen/

Heb je vragen? Bel of mail gerust

germa@sprinkeling.nl

06-31378316

 
Ma 19 t/m vr 23 aug
Being Playful door Jannah Wijfels
 
Ma 19 t/m za 24 aug
Alexander-techniek door Willem Hellebrekers
 
Zo 25 t/m do 29 aug
Mannengroep door Lars Mokveld
 
Ma 26 t/m za 31 aug
Qigong door Erik Huele

September 2024

 
Zo 1 t/m zo 8 sep
Yogaweek door Michiel Schutte en Zaréh
+
Zo 8 t/m za 14 sep
Samenleven in Savita door Savita-team

Van zondagmiddag tot zaterdagmorgen een week meevaren met de bewoners van Savita. Samen na de Savita-meditatie tot de koffie het praktische werk uitvoeren, keuken, tuin, klussen en huishouding. Daarna workshops volgen waarin je de gelegenheid krijgt om het vertrouwen in jezelf weer te herstellen in deze ingrijpende tijd. Gedurende de week zijn er ook vrije dagdelen. De workshops bestaan onder meer uit: yoga, mediteren, innerlijk kind, zingen, dansen, wandelen. Een week om via de eenvoud jezelf beter te leren kennen en opgeladen weer terug naar huis te gaan.
Inschrijven en meer informatie: centrumsavita@gmail.com

 
Vr 13 t/m zo 15 sep
Savita Verenigingsweekend door Savita-team
 
Zo 15 t/m wo 18 sep
Engelen cursus door
+
Zo 15 t/m do 19 sep
Tai Ji Quan door Margo Bouwman

Deze Tai Ji-vorm wordt ook wel de Vereenvoudigde Yangstijl genoemd. Hij is gebaseerd op bewegingen uit de traditionele Yang-stijl die zich kenmerkt door grote open bewegingen, harmonieus en gelijkmatig uitgevoerd.

Een Taiji-vorm leren in 1 week tijd is bijna niet mogelijk, maar we kunnen wel alle bewegingen beoefenen en een heel eind komen, waarmee je thuis aan de slag kunt.

Op mijn website is een filmpje met de uitvoering te zien.
https://www.margobouwmantaiji.nl/videos-html/

* De lessen beginnen zondagavond 19.30 uur

De lestijden zijn ’s morgens van ca. 9.30 uur – 12.15   uur en ’s avonds van 19.30 – 21 uur.

* ’s Middags tijd om van de mooie omgeving te genieten!
* Maximaal 14 deelnemers.
* Kosten: 4 overnachtingen op 1 of 2 persoonskamer met douche+ toilet, vol. pension, alle maaltijden vegetarisch, koffie en thee tussendoor € 240,- pp

Workshop + lesmateriaal € 100,-.

* Nadere info + aanmelding: margobouwman@gmail.com

www.margobouwmantaiji.nl

+
Vr 20 t/m ma 23 sep
Creatief Flow Weekend door Cobi Gaasbeek

Een heerlijk weekend vol positieve helende creativiteit in verbinding met de groene natuur van het Sauerland.
In de natuur en in ons lichte atelier laat je de ratrace van het dagelijkse Westerse leven achter je en kom je in een fijne vrolijke flow met oa:
Art Journalen (Creatieve uitlaatklep voor emoties, gevoelens en kunstige experimenten),
Mixed Media (diverse technieken en materialen),
Gecombineerd met Handletteren met je eigen handschrift,
Bos-struin-wandeling met vrolijke creatieve speurtocht,
Natuurjuweel maken met intenties (als reminder om af en toe “stil te staan”),
Yoga,
Korte ontspannende meditaties…

Niet creatief? Echt wel! Wacht maar als je in dit fijne weekend “duikt”. Je zult versteld staan van jezelf.
Je krijgt ook handvatten om meer bij jezelf te kunnen blijven, zodat je ook na dit weekend beter in je vel zit. Je vrolijker, gelukkiger en gezonder voelt.
Kom genieten van natuur en de vrolijke creativiteit van je innerlijke kind. Tot !

Kosten voor dit heerlijke compleet verzorgde weekend € 447,- bij aanmelding vòòr 21 maart 2024. Daarna € 477,-

Voor inschrijving of meer info: https://cobicreation.nl/creatief-flow-weekend/
Of bellen met Cobi: 06-10112879.

+
Vr 20 t/m ma 23 sep
Qigong Shibashi door Margo Bouwman

Deze serie van 18 Chinese gezondheidsoefeningen ontworpen door Qigongmeester Lin Hou-Sheng werd binnen de kortste keren razend populair. De oefeningen zijn eenvoudig mee te doen maar geven bij vaker beoefenen een diepe lading aan ontspanning en concentratie.
Tijdens de les wordt uitleg en achtergrondinformatie gegeven.
Fijn en mooi om te doen!
Op mijn website is een filmpje te zien met de uitvoering:
https://www.margobouwmantaiji.nl/videos-html/

* De lessen beginnen vrijdagavond 19.30 uur.
De overige lestijden zijn van 9.30 - 12.15 uur en 19.30 - 21 uur.
* 's Middags tijd om van de mooie omgeving te genieten.
* Maximaal 16 deelnemers
* Kosten: 3 overnachtingen op 1- of 2-persoons kamer met  douche + toilet, alle maaltijden vegetarisch/vegan, 
koffie en thee tussendoor € 180,- pp
Workshop + lesmateriaal € 70,- 
*Nadere info + aanmelding: margobouwman@gmail.com
www.margobouwmantaiji.nl

 
Do 26 t/m zo 29 sep
Soul singing jaarcursus door Erik Huele en Eleonora Slok
 
Vr 27 t/m ma 30 sep
Yoga en wandelen door Marjan Heerkens

Oktober 2024

+
Wo 2 t/m zo 6 okt
Dzogchen retraite door Jan Geurtz

Dzogchen-retraite, over de methode waarmee je kunt leren kijken naar je gedachten en gevoelens zonder ze te veroordelen, en zo je meest natuurlijke en liefdevolle staat van zijn kunt realiseren.
Meer informatie en inschrijven: www.jangeurtz.nl.

 
Zo 6 t/m do 10 okt
Bio Danza door Nathalia Liem
+
Ma 7 t/m za 12 okt
De tantrische weg door Peter Schoutens en Eleonora Bot
 
'De Tantrische Weg' - La Fuente 1: De Fontein van Natuurlijkheid & Manifestatie
In deze week nemen we je mee op het pad van bewustzijn, levendigheid, muzikaliteit, contact en intimiteit. Dit is de weg van ‘moeten’, naar ‘mogen’, van ‘buiten’ naar ‘binnen’, van ‘strak’ naar ‘stromend’.

Via zachte tantrische oefeningen ontdek je jouw natuurlijke weg en hoe jij je leven vorm geeft. De natuurlijke weg is daar waar het coherent is, precies passend, makkelijk en stromend.

Deze training is voor individuen en geliefden.  
Prijs: € 300,- p.p. voor de accommodatie / € 300,- p.p. voor de training 

Meer informatie kun je vinden op onze website: www.lafuentedelamor.nl
Aanmelden via info@detantrischeweg.nl 
+
Zo 13 t/m za 19 okt
Tuin- en klusweek door Savita-team

Meer weten over de Savita-weken?
Kijk op onze site onder ‘Vaste activiteiten‘.

+
Zo 20 t/m za 26 okt
Savita Herfstweek door Savita-team

Meer weten over de Savita-weken?
Kijk op onze site onder ‘Vaste activiteiten‘.

 
Zo 27 okt t/m za 2 nov
Retraite door Annemiek Kronenburg
+
Ma 28 okt t/m vr 1 nov
Sacred Dance door Irna Grotenbreg

Dans-week, Sacred Dance, danservaring niet vereist.
We dansen in de prachtige ronde meditatiezaal van Savita, met uitzicht op de heuvels en bossen rondom. Daarom is er plaats voor maximaal 12 deelnemers.

Bij Sacred dance - Meditation des Tanzes ligt het accent op beleving van de dans. Het is eigenlijk een vorm van meditatie, maar dan meditatie in beweging. De dansen bestaan uit overwegend eenvoudige choreografieën. Sacred Dance betekent gewijde, heilige dans in de zin van heelmakende, kostbare dans. Een dansvorm, die ons hele wezen in beweging kan brengen: lichaam, geest en ziel.

Je bent welkom in de namidag van maandag 28 oktober. Het dansprogramma start op dinsdag en eindigt vrijdag 1 november om 11.30 uur.

Ochtend en avond: dans. Middag: vrij te besteden.
Cursuskosten: 110 euro. Verblijf (vier nachten, drie vegetarische maaltijden per dag) 240 euro. Totaal 350 euro.
Inlichtingen: irnagro@hetnet.nl.

 
Do 31 okt t/m ma 4 nov
Qi Gong door Ingrid van Breemen

November 2024

 
Zo 3 t/m do 7 nov
Zijn in Vree door Karien Ertryckx
 
Wo 6 t/m zo 10 nov
Kracht van Kwetsbaarheid door Eleonora Slok

December 2024

+
Wo 4 t/m zo 8 dec
Zang4Daagse door Elzemien Brouwer

Programma volgt
Alle liefhebbers en zangers zijn welkom!
deelname kost € 495 all in
info/opgave: zangstudio@hotmail.com
zangstudiobrouwer.nl

+
Wo 11 t/m zo 15 dec
Dzogchen retraite door Jan Geurtz

Dzogchen-retraite, over de methode waarmee je kunt leren kijken naar je gedachten en gevoelens zonder ze te veroordelen, en zo je meest natuurlijke en liefdevolle staat van zijn kunt realiseren.
Meer informatie en inschrijven: www.jangeurtz.nl.